A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.15.

Jelentősen visszaesett az építőipar márciusban

Márciusban az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az előző havitól. Ezzel folytatódott az ágazat visszafogott teljesítménye: az egy évvel ezelőtti szinthez képest 9,8%-os a visszaesés. Az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményeké 1,6 százalékkal csökkent. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 27,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Újabb 3 milliárd eurónyi kínai tőke tart Magyarországra

Újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás jön Magyarországra a következő időszakban, ez tovább erősíti hazánk pozícióját a kelet-ázsiai ország vállalatainak első számú közép-európai beruházási célpontjaként – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai kereskedelmi miniszterrel, Vang Ven-taóval folytatott találkozóját követően arról számolt be, hogy öt kínai nagyvállalat vezetőjével is tárgyalt a nap folyamán, amelyek közül négy az elektromos autóiparhoz kapcsolódóan hajt majd végre beruházást Magyarországon, így kiszolgálva a szintén jelen lévő német autógyártókat.

Egyre több az ázsiai vendégmunkás Magyarországon

Egyre több az ázsiai vendégmunkás Magyarországon. Már mintegy 81 ezer külföldi dolgozik az országban, ez 14 százalékos növekedés, ezt a trendet támasztja alá a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat egyelőre adatsora. Egy év alatt a Fülöp-szigetekről, valamint a Mongóliából és az Indiából érkező vendégmunkások száma nőtt a legnagyobb mértékben, az ukrán alkalmazottak számának növekedése viszont lassult. Az adatokból az elmúlt évekre visszamenőleg jelentős növekedés látszik: 2019 elején még mindössze mintegy 50 ezer külföldi munkavállaló dolgozott Magyarországban, és a növekedés a koronavírus-járvány idején mérséklődött csak.

4500 kisbolt zárt be tavaly Magyarországon

Az utóbbi egy évben mintegy 4500, Magyarországon működő kiskereskedelmi egységet kellett bezárni a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Az adatokat összegző Portfolio kiemelte, a boltok a vásárlókra hárították a pluszköltségeket, így több mint 40-45 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon. A KSH adatai szerint közel 1500 élelmiszer- és italbolt zárt be, 1000-nél több iparcikkes húzta le a rolót, miközben csaknem 800 ruhabolt szüntette be tevékenységét. A boltokat az év második felében a vásárlóerő csökkenése is sújtotta.