A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.11.

Meghosszabbítja a kormány kamatstopot

Meghosszabbítja a kormány a háztartásokat és a kkv-kat védő kamatstopot és az intézkedés addig lesz hatályban, amíg a jegybanki alapkamat egy számjegyű tartományba süllyed – jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, még legalább fél évig megmarad a kamatstop intézménye, hiszen enélkül most jelentősen ugrana az érintettek havi törlesztőrészlete. A politikus jelezte, hogy a nyári hónapokban már 20% alá csökkenhet az éves infláció Magyarországon, és elárulta, hogy a most készülő 2024-es költségvetés 2,9%-os GDP-arányos deficitcéllal készül, 4%-hoz közeli GDP-növekedési előrejelzés mellett.

Indiai óriásvállalat vezetőivel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap munkavacsorán fogadta az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyártó óriásvállalat igazgatótanácsát a Karmelita kolostorban. A miniszterelnök és a vállalatvezetés értékelése szerint az Apollo Tyres magyarországi tevékenységének megkezdése óta eltelt hat évben kivételesen szoros együttműködés és jó viszony jellemezte a cég és a magyar kormányzat kapcsolatát. A cégóriás igazgatótanácsának tagjai meglátogatták a vállalat Gyöngyöshalászban működő gumiabroncsgyárát is.

Nagyszámú munkaerőre van szükség Magyarországon

Mivel egyre több nagyberuházás valósul meg Magyarországon, a következő években nagyszámú munkaerőre lesz szükség – erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszélt. Czomba Sándor szerint elkerülhetetlen lesz a külföldi dolgozók alkalmazása, de leszögezte, hogy a prioritás a hazai munkaerő-tartalék bevonása a piacra. Jelenleg 60-80 ezer munkavállaló hiányzik a magyar munkaerőpiacról – mondta az államtitkár a Foglalkoztatás 3.0 konferencián Budapesten. Ugyanakkor reális célkitűzésnek tartja a 85 százalékos foglalkoztatottság elérését 2030-ra, és megjegyezte, hogy további tartalék van a 25 éven aluliak és a 64 év felettiek korosztályában.

Új kőolajvezeték épülhet a vármegyében

Új, mintegy 128 kilométer hosszú kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia, Algyő és Újvidék között az ellátásbiztonság erősítése érdekében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Belgrádban. A két állam energiabiztonságának erősítése érdekében emellett megegyeztek arról, hogy az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő vállalatot hoz létre, illetve arról is, hogy Magyarország idén is százmillió köbméteres nagyságrendben fog földgázt tárolni Szerbiának.