A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.10.

Csökkenő tendenciában az infláció

Az előzetes várakozásoknak megfelelően 24 százalékra csökkent áprilisban a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal reggeli adatából. Egy hónap alatt 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, míg a maginfláció 24,8 százalékra mérséklődött. Az élelmiszerek éves áremelkedési üteme a korábbi 40 százalék feletti szintről 37,9 százalékra esett, míg a háztartási energia most 41,8 százalékos drágulást mutatott tavaly áprilishoz képest, a szolgáltatások pedig 14,1 százalékkal drágultak.

Csaknem félmillió új munkavállalóra van szükség 2030-ig Magyarországon

Magyarországnak 2030-ig csaknem félmillió új munkavállalóra van szüksége, nagyságrendileg ennyi a stabil növekedést biztosító beruházások munkaerőigénye - ismerteti a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében. Mint írják, a kormány a magyar lakosság gazdasági aktivitásának élénkítésében, az inaktívak foglalkoztatásában látja a megoldást. A munkaerőpiaci tartalék meghaladhatja a 300 ezer főt, nekik képzésekre és átképzésekre van szükségük ahhoz, hogy megjelenjenek a munkaerőpiacon. Külföldi munkaerő csak akkor alkalmazható, ha belföldiekkel nem tölthetők be az üres álláshelyek - hangsúlyozza a minisztérium.

Magyarország újabb eurókötvények kibocsátását tervezi

Magyarország eurókötvény kibocsátást tervezi a második fél évben idei megmaradó finanszírozási igényeinek a fedezésére, illetve egy jövő márciusban lejáró devizakötvény előfinanszírozásához - mondta el az Államadósság Kezelő Központ vezetője a Reuters hírügynökségnek. Kurali Zoltán szerint az idei évre még szükséges, mintegy 750 millió eurónyi devizahitel-szükséglet túl kis összeg ahhoz, hogy eurókötvény-kibocsátással finanszírozzák. Ezért nyár végén, vagy ősz elején úgy módosítják a finanszírozási tervüket, hogy a jövő március lejárat előfinanszírozásával nagyobb kibocsátást lehessen végrehajtani, ez 1-2 milliárd euró lehet.

Az átalakuló hulladékgazdálkodásról tartanak előadást holnap a kamarában

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozata és az Enterprise Europe Network Szeged holnapi fórumán a hulladékgazdálkodást érintő naprakész információkkal várja a vállalkozásokat a kamarai székházban. Az eseményen bemutatkozik a MOHU, és a résztvevők megismerhetik a július 1-jével hatályba lépő változásokat, amelyek a gazdálkodók széles körét érinti, ezért érdemes tájékozódnia minden vállalkozásnak az esetleges kötelezettségeiről.