A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.08.

Módosítja a kormány az autópályák koncessziós szerződését

Módosítja a kormány az autópályák koncessziós szerződését. A Kormányzati Tájékoztatási Központ mai közleményében az áll: a kormány számos más, a pénzügyi stabilizációt erősítő intézkedés keretében felülvizsgálta a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére 2022-ben megkötött koncessziós szerződést, és az állami felülvizsgálat eredményeként az állami kiadások csökkentése érdekében a koncessziós szerződés módosítása mellett döntött. A cél az, hogy a 2023–2024-es költségvetési évek tekintetében a Magyar Állam költségvetési terhei csökkenjenek – olvasható a közleményben.  Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan mi módosul és ezzel mekkora összeget spórolhat meg a költségvetés.

Felgyorsulhat az infláció csökkenése a következő hónapokban

A harmadik egymást követő hónapban is mérséklődhetett az Infláció Magyarországon, a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint az áprilisi adatokban már megjelenhettek az elmúlt időszak akciói. Az előrejelzések alapján az infláció áprilisban a márciusi 25,2 százalék után az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal, míg havi alapon 0,8 százalékkal emelkedhetett. A Központi Statisztikai Hivatal szerdán teszi közzé a legújabb inflációs adatokat.

Váratlanul nagyot esett a német ipari termelés

A vártnál nagyobbat, februárhoz képest 3,4 százalékot esett márciusban a német ipari termelés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis mai jelentése szerint. Az előző hónapban még 2,1 százalékos növekedést mértek. Elemzők havi 1,3 százalékos csökkenést vártak márciusra.

Gazdasági roadshow-t tartanak Szegeden

Magyarország gazdasági kilátásairól, a vállalkozói hitelezésről, a versenyképességről és a régió gazdasági helyzetéről tartanak rendezvényt a vármegye gazdasági szereplőinek szerdán Szegeden. A Portfólió és a Széchenyi Kártya Programért felelős KAVOSZ Zrt. ingyenes roadshow-jának célja, hogy átfogó képet adjon a hazai gazdasági helyzetről és összegyűjtse azokat a pénzügyi és fejlesztési lehetőségeket, amelyek segíthetik a kis- és középvállalkozásokat az újraindulásban és kiutat jelenthetnek a válságból. Az Art Hotelben rendezendő eseményről honlapunkon olvashat bővebben.