A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.27.

Megkapta Brüsszel jóváhagyását a magyar kormány

Varga Judit igazságügyi miniszter a legújabb Facebook-bejegyzésében közölte, hogy Magyarország sikeresen teljesítette azokat a vállalásokat, amelyek azért voltak szükségesek, hogy megérkezzenek az uniós források. A jogérvényesülésért felelős biztos tegnapi tájékoztatása alapján a Kormány kezdeményezte az Európai Bizottsággal egyeztetett igazságügyi csomag benyújtását az Országgyűlésnek - olvasható az igazságügyi miniszter bejegyzésében. Mint írja, továbbra is azért dolgoznak, hogy a magyar emberek mielőbb megkapják a nekik járó forrásokat.

Megszülettek a kötelező bolti akciók bevezetésének részletszabályai

Megszülettek a kötelező bolti akciók bevezetésének részletszabályai. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium tegnapi bejelentése szerint hamarosan megkezdődik a társadalmi egyeztetés a kérdésben. A kötelező akciózás azokra a TEÁOR szerinti „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet folytató kereskedőkre vonatkozik majd, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot. A kormány által bejelentett szabályozás szerint várhatóan ezres nagyságrendben lesznek majd olyan boltok, ahol kötelező jelleggel kell hetente akciókat tartani 20 termékkategóriában.

Jelentősen esett az olaj ára tegnap

Jelentősen esett az olaj ára tegnap. Mindennek hátterében a világgazdaság teljesítményének visszaesésével kapcsolatos aggodalmak állnak. A mintegy 4 százalékos egy napon belüli csökkenéssel az olajár teljes mértékben ledolgozta azt az emelkedést, amit az OPEC+ országok hónap elején bejelentett meglepetésszerű kitermelésnövelése váltott ki a világpiacon.

Átadták a DélKerTÉSZ logisztikai központját Szentesen

Átadták Délalföldi Kertészek Szövetkezetének új, 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központját Szentesen, amely 2,7 milliárd forintból épült meg. Nagypéter Sándor, a szövetkezet elnöke beszédében hangsúlyozta: a logisztikai központ megépítése a szövetkezet eddigi legnagyobb beruházása. A fejlesztésben hűtőházat, csomagolófelületet, göngyöleg- és csomagolóanyag-raktárt, valamint rakodóteret alakítottak ki, amelyek segítségével jelentősen gyorsulnak, automatizálódnak a szövetkezet logisztikai és kereskedelmi folyamatai. 2029-ig további 4-5 milliárd forintos fejlesztések várhatóak a társaságnál.