A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.21.

Nem csak Magyarországnak jelent kihívást az infláció

Nem csak Magyarországnak jelent kihívást az infláció – derül ki a Makronóm Intézet heti gazdasági monitor kiadványából. Az inflációs céltértéket ugyanis a legtöbb ország csak 2025-ben érheti el. AZ IMF világgazdasági kitekintőjére hivatkozva azt írják, hogy a 72 inflációs céllal rendelkező ország legfrissebb előrejelzéseinek összehasonlítása azt mutatja, hogy az éves átlagos infláció 2023-ban az esetek 97százalékában meghaladja majd a célértéket.

Növekedhet a magyar gazdaság

A magyar gazdaság 0,8 százalékos növekedésére számít 2023-ban a Makronóm Intézet. A szervezet negyedéves jelentése alapján a növekedés 2024-re akár már 3,2 százalékra is erősödhet, így tehát már jövőre visszatérhet a dinamikus gazdasági bővülés. Az intézet IMF kitekintésére hivatkozó jelentése szerint optimizmusra ad okot, hogy akülpiacaink teljesítménye avárakozásokkal szemben nem esettvissza, a reexport célországnak számítóDélkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének országaiban 5, míg Kínába 3 százalékkal nőhetett tavaly. Emellett a közvetlen uniós exportpiacainkon akereslet továbbra is fennmaradhat,köszönhetően annak, hogy 2023januárjáig az unió GDP-jének közel 4százalékát kitevő rezsitámogatásiprogramokat hirdettek a tagállamok,ami a fogyasztás szinten tartását segítette.

Napelemparkokat hoz létre a Szegedi Vízmű

Napelemparkokat hoz létre a Szegedi Vízmű. A vállalatnak így a jövőben jelentősen kevesebb vásárolt energiára lesz szüksége. A tervek szerint kilenc telephelyükön építenek ki napelemparkot, melyekkel akár már idén 300 ezer kilowatt energiát termelhetnek. A fejlesztés célja, hogy a teljes egészében megújuló energiával üzemeljenek. Mindez 168 millió forintos önkormányzati támogatásból valósul meg.

Mestervizsgákat hirdetett a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Mestervizsgákat hirdetett a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A gazdasági önkormányzat autószerelő, autóelektronikai műszerész, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat szerelő, gáz és tüzeléstechnikai műszerész, hegesztő, járműfényező, karosszérialakatos. A vizsgára való felkészülés önálló felkészülés formájában történik.

Elfogadta az EU az új chipstratégiát

Az Európai Unió egy mérföldkőnek számító stratégiát hagyott jóvá European Chips Act néven. A tervezet célja a blokk chipiparának megerősítése, hogy a technológiai területen felvehesse a versenyt az Egyesült Államokkal és Ázsiával - írja a CNBC. Az EU Parlamentje és 27 tagállama által elfogadott jogszabály célja, hogy biztosítsa az irányítást az elektronikus eszközök és termékek alapjául szolgáló kulcsfontosságú technológia felett, és 2030-ra 10 százalékról 20 százalékra növelje az EU globális piaci részesedését a félvezetők terén.