A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.20.

Nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz év végére az infláció

Nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz év végére az infláció – jelentette ki Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a nyugdíj-kiegészítés előrehozatalával összefüggésben beszélt. Kiemelte, ma még nem lehet tudni, hogy év végén mennyi lesz az infláció, de több közgazdasági elemzés szerint az 1-2, vagy akár 3%-kal is magasabb lehet, mint ahogy a kormány várja. A Kormányinfón bejelentették azt is, hogy az árstopok június 30-ig érvényben maradnak, továbbá a tavalyi aszálykárok miatt idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés, mely a költségvetést 10 milliárd forinttal terheli meg.

Hatalmas a magyar vállalatok forrásigénye

Már meghaladja az 500 milliárd forintot a megkötött hitelszerződések értéke a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel. A programon keresztül 722 vállalat együttesen csaknem 504 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre szerződött le. Ebből eddig 108 milliárd forintot fizettek ki a cégeknek. A legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitelt övezi, 480,4 milliárd forintnyi kölcsönre már a szerződéskötés is megvalósult, míg a beruházási hitelcél esetén 23,4 milliárd forintnyi kontraktust kötöttek meg.

Visszaesett az ipari termelés volumene

Februárban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás januárhoz mérten 0,3 százalékkal emelkedett. A termelés csökkenéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult – tette hozzá a KSH. A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

A Hatalom nélküli befolyásról tartanak előadást Szegeden

A Hatalom nélküli befolyásról tartanak előadást a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Humán Klubjának rendezvényén, április 27-én. Az előadók segítségével a résztvevők átfogó képet kaphatnak arról, hogy egy vezetőnek milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a „csapata” megfelelően és hatékonyan működjön. Emellett a vezető személyiségfejlődése és a stresszkezelés témaköre is előtérbe kerül.