A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.06.

Az első nyolc hónapban 4,6 százalékkal csökkent az ipari termelés

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal mérséklődött, így nem erősítette meg az előző hónapban mutatkozó kilábalást, azonban az ipari termelés így is jobban teljesít az előző negyedévhez képest. Az adatok arra utalnak, hogy az energiaárak mérséklődése még nem okozott egységesen enyhülést energiaintenzív ágazatokban, amelyek termelése továbbra is visszafogott lehetett. 2015. évi átlaghoz viszonyítva 19,1 százalékkal bővült az ipari termelés, míg 45,6 százalékkal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet.

A globális minimumadóról tárgyalt Varga Mihály

Varga Mihály nemzetközi vállalatok vezetőivel tárgyalt a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről. A pénzügyminiszter hétfőn magyar cégek vezetőivel egyeztetett a globális minimumadóról szóló tárgyalások során elért eredményekről. Mint elmondta, a globális minimumadóról szóló eredeti javaslat adóemelést jelentett volna Magyarországon, azonban a kormánynak sikerült elérnie a szabályok finomítását, így hazánk továbbra is vonzó befektetési környezetet biztosíthat a vállalkozások számára. A kormány a részletszabályokat úgy alakítja ki, hogy a beruházások kedvezményben részesülhessenek, a Magyarországon megfizetett adók széles körét figyelembe vegye a szabályozás, és a hazánkban keletkező jövedelmek kizárólag Magyarországon adózzanak.

Szigorodnak a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályok

A kormány tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért új törvényjavaslatot készít - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Közleményében a szaktárca ismerteti: a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően. Az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

Uniós támogatással jött létre 5400 új munkahely

Csaknem 800 vidéki kis- és középvállalkozásnál 5400 álláshely jött létre a kkv kapacitásbővítő támogatásnak köszönhetően, 21,5 milliárd forintból – tájékoztatott az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA Nkft.). A 2021 szeptembere és 2023 októbere között megvalósuló programban igényelhető vissza nem térítendő támogatás célja a kapacitásbővítés költségeinek részleges átvállalása volt a munkavállalói létszám növelése érdekében. A támogatásra Budapest és Pest vármegye kivételével minden régióból és megyéből pályázhattak a kis- és középvállalkozások.