A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.03.

Elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

5%-os kamat mellett mostantól elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+. Az új folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően most 5%-os nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető. A kiemelt támogatású konstrukcióban minden, az alapvető feltételeknek megfelelő agrárvállalkozás részesülhet, külön speciális feltételnek, kitételnek való megfelelés nélkül. A hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség. Az új konstrukció a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi irodáiban is igényelhető.

23 milliárd forintból bővíti jászfényszarui gyárát a Thyssenkrupp

23 milliárd forintból bővíti jászfényszarui gyárát a Thyssenkrupp. A német konszern gyárbővítéséhez a kormány 4,6 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve 110 új munkahely létrehozását. A vállalat évi kétmillió darab forgó tengely előállítására lesz képes elektromos járművekhez. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap  Budapesten a beruházás bejelentésekor elmondta, Magyarországon az autóipar közvetlenül nagyjából 170 ezer embernek ad munkát, és ez a közvetett munkahelyek számát tekintve ennek a háromszorosa-négyszerese is lehet. Az ágazat 2010 óta több mint megháromszorozta a teljesítményét, termelési értéke tavaly már a 12 ezer milliárd forintot is átlépte, és az idei év első hét hónapjában is 22 százalékos volt a bővülés – közölte a miniszter.

Elégedetlenek a versenyszférában dolgozók az anyagi helyzetükkel

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 48 százaléka elégedetlen a fizetésével. Mintegy 62 százalékuk érzékel idén romlást az anyagiakban, és 53 százalékuk érzi úgy, hogy tavalyhoz képest beszűkültek a munkaerőpiaci lehetőségeik – derült ki a Trenkwalder szeptember végi munkaerőpiaci kutatásából. A fizetésüket keveslők 31 százaléka elégedne meg 20 százalékon belüli béremeléssel, további 30 százalék 20-30 közötti plusz jövedelmet tartana megfelelő mértékűnek. A többség azonban legkorábban januárban számíthat a következő fizetésemelésre: szeptember végén mindössze a válaszadók 28 százaléka számolt be arról, hogy munkáltatója év közbeni emeléssel kompenzálta legalább részben a pénzromlás hatásait.

Erősödik az amerikai gazdaság

Az amerikai feldolgozóipar a fellendülés jeleit mutatja, a termelés és a foglalkoztatás szeptemberben emelkedett egy friss felmérés szerint. Az Institute for Supply Management (ISM) a harmadik egymást követő hónapban jelentett javulást, ami megerősítette a közgazdászok előrejelzését, miszerint a harmadik negyedévben a magasabb kamatlábak ellenére is gyorsuló gazdasági növekedés várható. A felmérés kiemelte a gyárak által az inputanyagokért fizetett árak jelentős csökkenését is. A gazdaság rugalmassága optimizmusra ad okot, hogy a közeljövőben elkerülhető a recesszió, inflációs szempontból ugyanakkor kockázatot is jelent.