A kamara rövid gazdasági hírei 2023.10.02.

A kkv-k szerint a növekedés mértéke várhatóan elmarad az inflációtól

Enyhén magasabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel tervez a hazai kkv-szektor az év elejéhez képest, de továbbra is messze az infláció alatt vannak a várakozások: átlagosan 8,6 százalékos bevétel-, és 4,4 százalékos profit reálérték növekedést valószínűsítenek a következő egy évben. A K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből az is kiderül, hogy a nem túl biztató pénzügyi várakozások a beruházási szándékot is visszafogják. Jelenleg 10-ből 6 cég tervez fejlesztést a következő egy évben, ami főként informatikai beruházásokat jelent. A várt árbevétel-növekedés mértéke jelentősen függ a cégmérettől. A mikrovállalkozások esetében gyakorlatilag nem változott (8,6 százalék), a kisvállalkozások esetében 7,6 százalékról 9 százalékra nőttek, a középvállalkozásoknál pedig 8 százalékról 7,1 százalékra mérséklődött az előző negyedévhez képest.

Nőtt a nagy magyar cégek értéke

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 55 838,55 ponton zárt pénteken, 0,84 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. Az Equilor Befektetési Zrt. jelezte: optimistább lett a Magyar Telekom menedzsmentje. A vállalat felfelé módosítja az idei bevételre és EBITDA AL vonatkozó előrejelzését, a korábbi 5-10 százalékos növekedés helyett 10-15 százalékos növekedést várnak. Az elmúlt hónapokban változatlanul erős keresletet tapasztalt a Magyar Telekom a szolgáltatásai, különösen a mobil adat és a vezetékes szélessávú internet iránt.

Magyarok tömegei hagyhatják ott a munkahelyüket

Egy friss felmérés szerint meglepően sok munkavállaló gondolkodik a váltáson. Akár tömeges felmondások is jöhetnek Magyarországon. A magyar munkaerőpiaci fluktuáció aktuális helyzetét szándékozott felmérni a Work Force HR szolgáltató 500 munkavállaló bevonásával augusztusban. A válaszaikból kiderült, 62 százalékuk tervez munkahelyet váltani a közeljövőben. A szellemi foglalkoztatottságúak 60 százaléka, a fizikai dolgozóknak pedig a 70 százaléka nyilatkozott így. A tervezett felmondások többsége mögött ott áll a más helyen kapható magasabb fizetés reménye (64 százalék), valamint sokan említették, hogy több megbecsülésre (53 százalék), illetve nagyobb szakmai fejlődésre vágynak (42 százalék).

Csökkent a munkanélküliség az euróövezetben

Augusztusban az euróövezetben az elemzői várakozásokkal összhangban 6,4 százalékra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta, miután júliusban 6,5 százalékot regisztráltak. A 6,4 százalékos, júniusival megegyező euróövezeti adat a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta. Egy évvel korábban 6,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben. Az Európai Unió munkanélküliségi rátája a júliusi 6 százalék után 5,9 százalékos lett. Egy évvel korábban, 2022 augusztusában 6,1 százalékon állt a mutató. Az Eurostat jelentése szerint 12,837 millióan voltak munka nélkül augusztusban az Európai Unióban, ebből 10,856 millióan az euróövezetben. Az előző havihoz képest 112 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma az EU-ban, és 107 ezerrel esett az euróövezetben. Az egy évvel korábbihoz képest az állástalanok száma 335 ezerrel csökkent az EU-ban, és 407 ezerrel az euróövezetben.