A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.29.

Foglalkoztatási adatokat közölt a KSH

Júliusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 745 ezer volt, 32 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A május-júliusi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 29 ezerrel több, 4 millió 728 ezer volt. A belföldi elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottak száma 22 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 14 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké 7 ezerrel csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az augusztusi adatokat. A munkanélküliek száma 2023 júliusában 194 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos volt. A május-júliusi időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 38 ezerrel, 198 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,0 százalékra nőtt.

A betétbiztosítási alap újítása erősíti a pénzügyi stabilitást

A Magyar Nemzeti Bank üdvözli az Országos Betétbiztosítási Alap újítását, amely révén a jövőbeni kártalanítási kifizetések felgyorsítása érdekében az érintett banki ügyfelek a betétbiztosító online bejelentő felületén közvetlenül is megadhatják bankszámlaszámukat. A fejlesztés erősítheti a fogyasztók bankrendszerbe vetett bizalmát, ami a pénzügyi stabilitás fontos alappillére. Az érintett fogyasztóknak így a továbbiakban a kártalanítási összeg kifizetéséhez szükséges információkat kényelmesen, pl. otthonról, éjjel-nappal – akár hétvégén vagy ünnepnapokon is – percek alatt megtehetik.

Bevételben és létszámban is növekedésre számítanak a cégek

A gazdasági kihívások ellenére is derűlátó a vállalati szektor: alkalmazottainak számában és árbevételben is növekedésre számít 2023-ban – derül ki a Brandfizz felméréséből. Az elmúlt évek történései – a világjárvány, az ukrajnai háború, a gazdasági kihívások – a foglalkoztatói és a munkavállalói oldalt is erősen érintették érintik, a vállalatok 74 százalékának a meglévő munkaerők megtartása, 43 százalékának az onboarding és az elköteleződés erősítése, 61 százaléknak pedig a toborzás jelenti a legnagyobb kihívást. Mindezek ellenére a felmérésben szereplő vállalatok 53 százaléka növelte vagy növelni fogja alkalmazottainak számát 2023-ban, 65 százalékuk pedig az árbevételben is növekedést prognosztizál.

Két éve nem volt ilyen alacsony az infláció az euróövezetben

Az euróövezetben az infláció 2021 októbere óta a legalacsonyabb szintre csökkent, jelezve, hogy bár a blokk gazdaságára hatalmas terhet rótt, a Európai Központi Bank (EKB) folyamatos kamatemelése sikeresen megfékezte az elszabadult árakat – olvasható az Eurostat közleményében. Éves szinten az inflációs ráta 2023 szeptemberében csaknem két éve a legalacsonyabb szintre, 4,3 százalékra csökkent és az várt 4,5 százalék alá csúszott. Az euróövezeti fogyasztói árindex havi szinten 0,3 százalékkal emelkedett havi az augusztusi 0,5 százalékhoz képest.