A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.26.

Nem változott az alapkamat, tovább szűkült a kamatfolyosó

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek alsó széle 50 bázisponttal 12,00 százalékra, felső széle 16,5 százalékról 250 bázisponttal, 14,0 százalékra csökken. A Magyar Nemzeti Bank tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását. A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette.

Közeleg a kiterjesztett gyártói felelősségi adatszolgáltatás első határideje

A környezetvédelmi termékdíj adóbevallás benyújtásának határidejével megegyezően 2023. október 20-áig kell benyújtani az első kiterjesztett gyártói felelősségi (KGYF vagy EPR) adatszolgáltatást. Bár a KGYF rendelet még a napokban is módosult, ami nehezíti a kötelezettségek időben történő azonosítását, az érintetteknek kevesebb mint egy hónapjuk maradt elkészíteni a szükséges nyilvántartást és adatszolgáltatást – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország. Az adatszolgáltatás benyújtására szolgáló OKIRkapu rendszerben már elérhető a vonatkozó adatcsomag „KGYF-NÉ” néven.

Döntöttek a gépjárművek károsanyag-kibocsátásáról és az akkumulátor élettartamáról szóló rendeletjavaslatról

A Versenyképességi Tanács tegnapi ülésén többségi támogatással megegyezés született a gépjárművek károsanyag-kibocsátásáról és az akkumulátor élettartamáról szóló rendeletjavaslatról – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az elfogadott új szabálycsomag több esetben változatlanul hagyja az EURO6 előírásokat, valamint további haladékot biztosít a szabályok alkalmazását illetően, így azok bevezetésére legkorábban várhatóan 2026 végén kerülhet sor. Az elfogadott rendelettel szemben a tanács eredetileg sokkal szigorúbb, az autóipar számára rendkívül kedvezőtlen módosítási javaslatokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztették volna a magyarországi járműipart, veszélybe sodorva több tízezer magyar munkahelyet.

Az OTP kivételével csökkentek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 15,5 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek elmondta: erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van. Délutánra sikerült kissé felkapaszkodnia a BUX-nak, azonban a vezető részvények árfolyama az OTP kivételével csökkent, így a tőzsde is csökkenéssel zárt.