A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.21.

Jelentősen megugrott idén a cégfelszámolások száma

Idén eddig mintegy 10 ezer cégfelszámolás történt, míg tavaly 8111, 2021-ben pedig 4359 cég szűnt meg. Az iparágakat tekintve a tavalyi adatok alapján magas kockázatú az építőipar, az agrárium pedig a legstabilabb - közölte a Csődvédelem.hu Tanácsadó Kft. A felszámolások száma többszöröse a csődeljárásokénak, utóbbiakból ugyanis 2021-ben 22, tavaly 30, idén eddig pedig 14 eljárás indult. A közleményben Tihanyi Nikolett, a Kft. ügyvezetője megjegyezte, leginkább a cég méretétől függ, hogy ki melyik utat választja, hiszen a csődeljárást sok esetben csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak. Esetükben a vállalati márka, bizonyos jogok nem eladhatósága, a know-how, és az egész rendelkezésre álló infrastruktúra miatt sokszor érdemes inkább átszervezni a működést felszámolás helyett – olvasható a közleményben.

164 milliárd forintos gazdaságélénkítést hajtanak végre a Baross Gábor tőkeprogramon keresztül

Szeptember közepére mintegy 164 milliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) a Baross Gábor tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjain keresztül - jelentette be az NTH. Ezzel 10 alapkezelő összesen 13 hazai alapja kezdheti meg gazdaságélénkítő tevékenységét a beruházási aktivitás növelésén, a zöldfejlesztések serkentésén, valamint a tőzsdei befektetések forgalomösztönzésén keresztül. Ez a forrás hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához, a versenyképesség növeléséhez, így a munkahelyek és a családok megvédéséhez.

Fogynak és öregszenek az egészségügyi dolgozók

Egyre kevesebb a világon az egészségügyi dolgozó, ráadásul nő az átlagéletkoruk. Európa még tartja magát, statisztikai átlagban itt kiemelkedő az orvosok száma, de az országokat egyenként vizsgálva már itt sem rózsás a helyzet, a jövő pedig még annyira sem biztató. A WHO időről időre felhívja a figyelmet az egészségügyi munkaerő hiányára, kiemelve, hogy egyre romlik a helyzet. A legutóbbi közlés szerint 2030-ra további tízmillióval csökkenhet az egészségügyben dolgozók száma, főleg természetesen a kis és közepes gazdasági erejű országokban. Ám nemcsak náluk lehetnek munkaerőre visszavezethető gondok, hanem gyakorlatilag bárhol, mivel az oktatás, a munkába állás, a munkában megtartás, a munkahelyváltás és a színvonal mind nehézséget jelent.

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon a kétnapos kamatdöntő ülésén. A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban. A jegybank a gazdaság ösztönzése érdekében 2020 március közepén vágta vissza az alapkamatot 1 százalékponttal a 0,00-0,25 százalékos tartományba, tavaly márciusban pedig az infláció elleni küzdelem részeként elindította kamatemelési ciklusát. A Federal Reserve döntéshozói szerint a gazdaság mérsékelt ütemben bővül, a munkahelyek számának növekedése az elmúlt hónapokban lassult, de továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta alacsony maradt, miközben az infláció továbbra is magasnak bizonyult.