A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.20.

Szigorítottak az Árfigyelő rendszeren

Az online Árfigyelő rendszer mostantól az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árakat veszi figyelembe a legalacsonyabb ár meghatározásához – közölte a Gazdasági Versenyhivatal. A közlemény szerint az Árfigyelő rendszerbe adatokat szolgáltató kiskereskedők egy része nem egységes, hanem boltonként eltérő árazást alkalmaz. Volt olyan boltlánc, amelyik csak egy-két üzletében csökkentette egyes élelmiszereknek az árát azért, hogy az online rendszerben a legolcsóbb legyen. Az Árfigyelőt létrehozó munkacsoport erre a kiskapura keresett megoldást, hogy ez a gyakorlat ne tévessze meg a fogyasztókat.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet tegnapi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A heti rendszerességgel tartott 3 hónapos diszkont kincstárjegy-aukción az ÁKK 15 milliárd forintért vitt piacra állampapírt. Az elsődleges forgalmazók 47,3 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK 17,5 milliárd forintot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 9,29 százalék volt, 14 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Hétfőn a 3 hónapos lejáratra a másodpiacon 9,28 százalékos referenciahozam alakult ki. A 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama 2022 elején 3,04 százalék volt, 2021 elején 0,31 százalék, 2020 elején 0,01 százalék volt.

Csökkent az infláció az euróövezetben

Augusztusban 5,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a júliusi 5,3 százalékról. Az Eurostat előzetes kalkulációja még a júliusival megegyező 5,3 százalékos augusztusi inflációt mutatott ki az euróövezetre. Egy évvel korábban 9,1 százalékon állt az infláció. Az Európai Unió 27 tagállamában 5,9 százalékra csökkent augusztusban a júliusi 6,1 százalékról. Tavaly augusztusban 10,1 százalék volt az infláció az EU-ban. Magyarországon a legmagasabb az infláció mértéke: augusztus hónapban 14,2 százalékos értéket regisztrált az Eurostat.

Bezuhantak az ipari termelői árak Németországban

Minden korábbinál nagyobb mértékben csökkentek az ipari termelői árak Németországban augusztusban az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal , a Destatis adatai szerint. Az ipari termékek termelői árai 12,6 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2022 augusztusában. Ez a legnagyobb mértékű csökkenés a rendszeres adatfelvétel 1949-es kezdete óta, ám főleg az előző évi nagyon magas árszintből eredő bázishatásnak tulajdonítható - emelte ki jelentésében a Destatis, rámutatva, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt tavaly augusztusban minden korábbinál erőteljesebben, 45,8 százalékkal nőttek az ipari termelői árak éves összevetésben. Havi szinten, júliushoz képest 0,3 százalékos volt a drágulás.