A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.19.

Újabb elismerést kapott a CE Glass

Ismételten rangos díjjal ismerték el a Szeged határában álló üvegipari vállalatot: a K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díjának neves szakemberekből álló zsűrije a CE Glass hosszú távú üzleti vízióját tüntette ki a Forbes Családi Vállalatok Gáláján. Az idén nyolcadik alkalommal meghirdetett díjat a K&H Bank magyar családi háttérrel rendelkező és kiemelkedő teljesítményt elérő vállalatoknak ítéli oda. A sikeres hosszú távú stratégia kategóriában azt a családi vállalatot díjazzák, amely képes biztosítani a cég hosszú távon sikeres működésének, növekedésének fenntartását, illetve a gazdaságon/iparágon belüli jelentős és előremutató szerepét – számolt be róla a delmagyar.hu.

382 milliárddal nőtt a befektetési alapok vagyona augusztusban

Augusztusban 3,2 százalékkal, 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége. A befektetési alapokban az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 340 milliárd forintot mutatott. A legtöbb kategória esetében tőkebeáramlást mértek, kiemelkedően a kötvényalapoknál. A kötvényalapokhoz 224,6 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, és a hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez. A legnagyobb vagyonú kategória nettó eszközértéke a hónap végére 6,5 százalékkal nőtt, átlépte a négyezer milliárdos határt, 4231 milliárd forint lett.

Óriási a bizonytalanság a vállalkozások körében

Óriási a bizonytalanság a vállalkozások körében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves vállalati konjunktúra felmérésében 350 cégvezető véleményét kérdezte cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól. A júliusi adatfelvétel eredményei szerint 2023 áprilisához képest a Negyedéves Konjunktúramutató +25-ről +17 pontra csökkent. A 2022 októberétől kezdődő javuló tendenciát követően tehát a vállalkozások helyzetértékelése számottevő visszaesést mutat, a 2022. októberi mélyponthoz képest azonban jelenleg is 7 ponttal magasabb érték tapasztalható. A hazai vállalkozások helyzetértékelése növekvő mértékben bizonytalan, széttartó.

Jövőre lassul a világgazdasági növekedés

A világgazdasági növekedési ütem jövőre lassulni fog az ideihez képest, az inflációs nyomás pedig tartósan túl magas marad az OECD legfrissebb prognózisa szerint. Ezt részben a jegybankok monetáris szigorításának egyre érzékelhetőbb eredménye és a vártnál gyengébb kínai fellendülés okozza. A becslés szerint a globális növekedés az idei 3,0 százalékról 2024-ben 2,7 százalékra lassul, a G20 országcsoport növekedése pedig 3,1 százalékról 2,7 százalékra esik vissza. Az OECD javaslata szerint a makrogazdasági politika prioritása az infláció csökkentése és a költségvetési pufferek újbóli feltöltése kell hogy legyen.