A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.11.

Nagy Márton szerint minden területen hatalmas változásokat hozhat a mesterséges intelligencia

Minden területen hatalmas változásokat hozhat a mesterséges intelligencia (AI), amelyet már a távközlésben, iparban, energetikában és a mezőgazdaságban is használnak, alkalmazása évi 1,4 százalékponttal járulhat hozzá a növekedéshez világszinten - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Budapesten. A tárcavezető az AI SUmmit 2023 rendezvényen tartott előadásában kijelentette, a mesterséges intelligenciának utat kell engedni, kutatni kell és meg kell teremteni az AI fejlődéséhez szükséges körülményeket, fejleszteni kell a digitalizációt, hiszen ezen a területen elmaradnak a magyar mutatók az uniós átlagtól. Ennek érdekében a tárca újabb versenyképességi programon dolgozik, amely a cégeket a digitális térben való megjelenésre ösztönözi. Az internetes infrastruktúra az egyik legjobb a régióban, amely kedvező alapot nyújthat az AI terjedéséhez - fogalmazott Nagy Márton.

Csökkenő infláció mellett enyhül a gazdaság növekedési lendülete az Európai Unióban

Az infláció várható további csökkenése mellett az Európai Unió gazdasága növekedési pályán marad, noha lendülete enyhül, ami várhatóan 2024-ig elhúzódik - közölte az Európai Bizottság a nyári időközi gazdasági előrejelzésében. Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: az uniós bizottság az EU gazdaságának növekedését a tavaszi előrejelzésében vázolt 1 százalékról 2023 egészére 0,8 százalékra módosítja, 2024-re pedig a 1,7 százalékról 1,4 százalékra. Az euróövezet 2023-as növekedését az előrejelzés 1,1 százalékról 0,8 százalékra, 2024-re pedig a korábban jelezett 1,6 százalékról 1,3 százalékra mérsékeli. A jelentésből kiderült, hogy a világgazdaság a vártnál valamivel jobban teljesített az év első felében.

Nem jó a befektetők hangulata a világban

Csökkenő forgalom mellett nőtt a múlt héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 56 856,01 ponton zárt pénteken, ami 2,43 százalékkal magasabb, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 41,92 milliárd forint volt megelőző heti 52,86 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek a héten, a Richter árfolyama pénteken 9435 forinton történelmi csúcsot ért el. Csütörtökön jelentős hullámzások voltak az európai tőzsdeindexekben, Budapesten ugyanakkor pozitív volt a kép. Az összeurópai negatív hangulatnak, amely a vártnál gyengébb eurózóna GDP-adatok miatt alakult ki, nem volt hatása a kereskedésre.

Munkaerőtoborzás várható ősszel

A szakértők szerint idén ősszel számítani lehet a munkaerő-felvétel fellendülésére, tömeges elbocsátástól nem kell tartani, mert a vállalatok meg akarják tartani a jelenlegi létszámokat. Grace Lordan, a London School of Economics docense szerint a nyári pihenőidő lehetőséget ad a munkavállalóknak arra, hogy rájöjjenek, valóban élvezik-e a munkájukat, és a munkáltatóknak lehetőséget ad arra, hogy stratégiai szempontból átgondolják az év hátralévő részét. Kiemelte, szeptemberben tehát nagyobb mozgást látunk majd az álláspiacon. Az Egyesült Államokban 2020 decembere óta júliusban volt a legalacsonyabb havi állásbővülés, míg az Egyesült Királyságban 256 000-rel kevesebb üres álláshely volt az egy évvel ezelőttihez képest – írja a BBC cikke.