A kamara rövid gazdasági hírei 2023.09.04.

Új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

Változnak a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység minősítésének eljárási szabályai, az eddigi hatósági eljárás helyett 2023. szeptember 1-jétől szakértői eljárás keretében kérhető a minősítés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál - közölte a hivatal. Kiemelték, a vállalkozások a K+F minősítés megszerzésével ezután is adókedvezményhez juthatnak. A változás - a tudásalapú gazdaság megerősítését célzó Neumann János Program újabb konkrét lépéseként - a párhuzamosságok elkerülésével javítja a kutatás-fejlesztés és innováció ösztönzésének hatékonyságát. A program célkitűzése, hogy Magyarország 2030-ra az innováció területén Európában a legjobb 10, a világon pedig a legjobb 25 ország közé kerüljön.

Elfogadta a kormány javaslatát az Európai Központi Bank

Az Európai Központi Bank (EKB) elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására – jelentette be mai Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.  A módosítás lényege, hogy a jegybank veszteségét – nemzetközi példák alapján – nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből – tette hozzá a miniszter.

Felforgathatja a munkaerőpiacot a Z generáció

Felforgathatják az 1997 és 2012 között születettek a munkaerőpiacot. Hamarosan tömegével fognak belépni a Z generációsok a munka világába, amit leginkább ők formálhatnak a következő időszakban. A globális munkaerő harmadát fogják kitenni a Z generációsok 2025-re. Egy friss kutatás rávilágít, az irodai munkakörökben a zések 51 százalékának fontos, hogy a munkáltatója részt vegyen a környezetvédelemben. 48 százalékuk pedig előnyben részesíti a közösségért tevékenykedő vállalatokat - írja a Property Forum. A felmérés alapján a Portfolio megjegyzi, az irodákban a zések olyan dedikált munkaterületeket preferálnak, amelyek lehetővé teszik a magánéletet, valamint azt, hogy jobban fókuszálhassanak arra, amit csinálnak. Keresik például a kényelmet, a bőséges természetes fényt és a zökkenőmentes hozzáférést a technológiákhoz.

Negatívan látják az euróövezet kilátásait a befektetők

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix gazdaságkutató intézet szeptemberre vonatkozó felmérése szerint. A befektetői hangulatindex mínusz 21,5 pontra esett az augusztusi mínusz 18,9 pontról. Elemzők kevésbé romló, mínusz 20 pont mutatóra számítottak szeptemberre. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő euróövezeti almutató 2022 novembere óta a legalacsonyabb szintre, mínusz 22 pontra süllyedt az augusztusi mínusz 20,5 pontról. A kilátások euróövezeti almutatója mínusz 17,3 pontról mínusz 21 pontra gyengült.