A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.31.

A második negyedévében csökkentek a beruházások, a  feldolgozóipar viszont növekedést produkált

A második negyedévében 13,5 százalékkal csökkentek a beruházások, miközben a feldolgozóipar 7,7 százalékos növekedést produkált - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A beruházási teljesítményérték mindössze a feldolgozóiparban, illetve néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett. A külföldi érdekeltségű vállalkozások visszafogottabb beruházási teljesítménye mellett az állami tulajdonú vállalatok is mérsékelték fejlesztéseiket, ez utóbbiaknál meghatározóan az uniós forrásból megvalósuló projektek kisebb ráfordításai okozták a beruházások csökkenését – jelezte a KSH.

A cégek 44 százaléka számol béren kívüli juttatással

A gazdasági nehézségek ellenére sem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban, tízből hét vállalkozás a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez a következő egy évben - közölte a K&H. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei szerint még tovább emelkedhet a foglalkoztatottak száma a következő 12 hónapban. A létszámbővítést tervezők aránya az előző negyedévhez képest 16 százalékról 23 százalékra nőtt a második negyedévbe. A fizetésekkel kapcsolatban megállapították, hogy 2022 utolsó negyedéve óta csökkenő pályára állt a cégek béremelési szándéka. Jelenleg a vállalkozások kétharmada tervez fizetésemelést, míg az év első negyedévében ez az arányszám 72, 2022 utolsó negyedévében 73 százalékon állt.

Minden ötödik munkavállaló napi egy-két órát ingázik

Magyarországon a munkavállalók többsége a lakóhelyével azonos településen vállal munkát – derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív felméréséből.  A dolgozók fele kevesebb, mint napi fél órát tölt utazással a munkahelye és otthona között, amelyet többnyire tömegközlekedéssel old meg. Minden második dolgozó részesül e téren anyagi támogatásban a munkáltatója részéről, de van további 17 százalék, akik bár élhetnének a hozzájárulás lehetőségével, mégsem veszik azt igénybe.

A vártnál gyengébb mutatókat produkált az amerikai gazdaság

Az amerikai gazdaság a második negyedévben 2,1%-kal nőtt évesített szinten a legfrissebb becslés szerint, ami azt jelenti, hogy az előzetes közlésben szereplő szám nem volt helytálló. Akkor a US Bureau of Economic Analysis azt közölte, hogy 2,4%-kal nőtt a gazdaság, ehhez képest a felülvizsgált szám gyengébb. Az előzetesen közöltnél gyengébb amerikai gazdasági teljesítménynek örülnek a piacok, a kamatemelésekkel szemben ellenállóbb gazdaság ugyanis azt jelenti, hogy a Fednek tovább kell szigorítania, hiszen az erőteljes aktivitás fokozza az inflációs kockázatokat, miközben az áremelkedés mértéke a több mint egy éve tartó csökkenés ellenére még mindig jelentősebb, mint amit a Fed kívánatosnak tartana.