A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.29.

A várakozásoknak megfelelően 15%-ról 14%-ra mérsékelte irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank

A vártnak megfelelően újabb 100 bázisponttal csökkenhet az irányadó kamat a Monetáris Tanács legfrissebb döntése értelmében, 15%-ról 14%-ra mérsékelte a kamatát a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel a monetáris politika negyedik egymást követő alkalommal vágott a tavaly őszi forintkríziskor egekbe emelt irányadó kamatán, és egy lépésre van attól, hogy a ráta a vészkamatemelés előtti szintre süllyedjen. Az előretekintő jelzés szerint ez szeptemberben be is következhet, hiszen a közlemény így fogalmaz: "A javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak összezárását az alapkamattal." Virág Barnabás alelnök kiemelte, hogy 2024-ben tovább kell csökkenteni az inflációt, erre van szükség ahhoz is, hogy a gazdasági növekedés beindulhasson.

Gyorsan nő az agrárgépek finanszírozási piaca

Nagyon jól alakult az év első fele a mezőgazdasági gépek finanszírozása szempontjából: a Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2023 első felében 68,7 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a szolgáltatók, ami 23 százalékos ugrás az egy évvel korábbi 55,9 milliárdhoz képest. Ezzel a mezőgépek magasan lekörözték a teljes lízingpiacot, ahol mindössze bő 2 százalékos bővülést mért az ágazati szövetség. Az új szerződéseknél ugyanakkor már nem ennyire rózsás a helyzet: a lízingszövetség adatai szerint ezek száma 19 százalékkal esett vissza 2022 első feléhez képest.

Enyhülhet az informatikushiány, ha a hallgatók valóban piacképes tudást szereznek

Az IVSZ – Digitális vállalkozások szövetsége pozitív fejleménynek tartja, hogy 2023-ban több mint 37 százalékkal több diákot vettek fel a hazai informatikai szakokra, mint egy évvel korábban. Tajthy Krisztina főtitkár szerint a szövetség fontos feladata marad tovább népszerűsíteni az informatikai pályát annak érdekében, hogy ne törjön meg az informatikai szakokra jelentkezők számának kedvező alakulása, és a jövőben is megfelelő mennyiségű és megfelelő szaktudással rendelkező digitális szakember kerüljön ki a munkaerőpiacra. Jelenleg is 26 000 digitális készségekkel rendelkező szakember hiányzik a gazdaságból, és a jövőben már szinte nem is lesznek olyan munkakörök, amelyek betöltéséhez nem lesz szükség digitális tudásra.

Emelkedett a munkanélküliség Japánban

Váratlanul négyhavi csúcsra, 2,7 százalékra emelkedett Japánban a munkanélküliség júliusban a júniusi 2,5 százalékról. A szakértők véleményének átlagában a júniusival megegyező, 2,5 százalékos munkanélküliség szerepelt. Júliusban 110 ezerrel, 1,84 millióra nőtt a munkanélküliek száma az országban. Eközben a foglalkoztatottak száma 100 ezerrel, 67,45 millióra csökkent. Ismertették, hogy száz álláskeresőre 2022 júliusa óta a legkevesebb, 129 üres álláshely jutott idén júliusban a júniusi 130 után.