A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.16.

Csökkent a hazai GDP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévben 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent. A csökkenéshez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

Hulladékgazdálkodási kérdésekre válaszol a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara

Már több mint másfél hónapja működik új formában a hulladékgazdálkodási rendszer, valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) is bevezetésre került. A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elsődleges céljai között szerepel a helyi vállalkozások tájékoztatása, segítése a szükséges információk összegyűjtésével és átadásával. Ezért a gazdasági önkormányzat létrehozott egy olyan online felületet, amelyen elérhetők azok az információk, amelyeket a kamara külsős szakértői dolgoztak ki a beérkező kérdésekre válaszolva. Bővebb tájékoztatás a kamara honlapján, a hulladékgazdálkodás menüpontra kattintva olvasható.

Vegyes képet mutatnak az üzleti bizalmi indikátorok

Vegyes képet mutatnak az üzleti bizalmi indikátorok a Makronóm Intézet kutatása szerint. Ez alapján elmondható, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína fellélegezhet, az Európai Unió gazdaságaiban, azon belül is Németországban viszont erőteljesen romlott az üzleti bizalom az előző hónaphoz képest. A bizalmi mutatók többsége továbbra is a hosszú távú átlag alatt helyezkedik el, a piaci szereplők várakozásai tehát pesszimisták. Emellett zsugorodóban van az európai feldolgozóipar, erős visszaesés tapasztalható Németországban és Ausztriában.

Recesszió várható Németországban és Ausztriában

Recesszió várható Németországban és Ausztriában a befektetők piaci várakozásait összesítő Sentix mutató alapján. Az augusztusi adatok alapján a negatív várakozások az eurozóna országait, azon belül is Németországot és Ausztriát, valamint Kelet-Európár és Latin-Amerikát érintik. A Makronóm Intézet által összesített elemzés ugyanakkor Ázsiában és Amerikában fellendülésre számít, ám lassulhat a svájci gazdaság, míg stagnálást valószínűsít a világgazdaság összességét tekintve.