A gazdasági globalizáció előnyei Európában: tények és adatok

Az Európa Unió célja, hogy a tagállamok nevében közösen lépjen fel a nemzetközi színtéren, és kihasználja a globalizáció nyújtotta lehetőségeket, csökkentse annak esetleges negatív hatásait.

A nemzetközi kereskedelem fellendítése

Az EU világszerte mintegy 80 ország elsődleges kereskedelmi partnere, ami annak is betudható, hogy a tagállamok nevében fellépve számos megállapodást köt és együttműködést hoz létre.

Ezeknek köszönhetően a nemzetközi kereskedelem egyik legfontosabb szereplője lett. Kína után a világ második legnagyobb áruexportőre, az Egyesült Államok és Kína után pedig a harmadik legnagyobb importőre. Ráadásul az EU a szolgáltatások első számú kereskedője.

A munkaerőpiac

2019-ben több mint 38 millió, vagyis minden ötödik munkahely az uniós exportnak köszönhetően jött létre.

Egy példa: az uniós export Franciaországban 2019-ben mintegy 3,4 millió munkahely létrejöttét támogatta. Az ilyen típusú állások többsége jól fizetett, átlagosan 12%-kal magasabb fizetést biztosítanak, mint más állások.

Bővebben a globalizáció hatásáról a foglalkoztatásra és az EU-ra.


Miért jó ez nekünk?

A globalizáció és a kereskedelem nagy előnyei a fogyasztók számára az importból származnak. A kereskedelmi megállapodások azt jelentik, hogy az importőrök alacsonyabb vámokat fizetnek. A megnövekedett versennyel együtt ez az áruk és szolgáltatások alacsonyabb árait jelenti.

A fogyasztók is profitálhatnak a nagyobb választékból, mivel a termékek és szolgáltatások sokfélesége növekszik.

Az alacsonyabb árak és a nagyobb választék előnyei uniós fogyasztónként évi 600 eurót tettek ki 2017-ben. A gazdagság és a kényelem szintje nő, miközben az életszínvonal is javul.


Kereskedelem a tagállamok között

Az EU-n belüli egységes piac Európa egyik legfőbb vívmánya, és a globalizálódó világban az egyik leghatékonyabb eszköz a gazdaság megerősítésére.

A személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása új lehetőségeket teremt mind a munkavállalók, mind a vállalkozások, mind a fogyasztók számára. Ez a belső piac mintegy 450 millió európait és 14,5 billió eurónyi GDP-t foglalt magába 2021-ben, és a becslések szerint 2,8 millió munkahely megteremtéséhez járult hozzá.

Bővebben a globalizációról és az EU-ról


Forrás: az Európai Parlament hivatalos oldala, utolsó frissítés 2023.08.18.