Kormányrendelet a vészhelyzeti felnőttképzésről, oktatásról

2021. április 15-én megjelent a Kormány 177/2021. (IV. 15.) Kormányrendelete a köznevelési intézményekben, a szakképző intézményekben, valamint a felnőttképzésben a rendes oktatásra történő visszatérésről és az óvodákban elrendelt rendkívüli szünet megszüntetéséről.

Április 19-től az óvodákban elrendelt rendkívüli szünet megszűnik, illetve az általános iskolák 1-4. évfolyamain tanulók rendes munkarendben működnek tovább, míg az általános iskolák 5-8. évfolyamai, illetve a középiskolák és a szakképző intézmények esetében május 9-ig marad a digitális munkarend.

A felnőttképzésben a rendes oktatásra történő visszatérés szabályait határozza meg.

A képzésben részt vevő személyek és az oktató közötti személyes találkozást nem igénylő kapcsolatban alkalmazott digitális eszköz segítségével megvalósuló módon, illetve távoktatás formájában is megszervezhető, befejezhető abban az esetben is, ha azt jogszabály, támogatói okirat, támogatási szerződés, felnőttképzési szerződés, hatósági szerződés vagy képzési program egyébként nem teszi lehetővé. A digitális oktatást, illetve a távoktatást is személyes jelenlétként kell figyelembe venni.

A felnőttképzésben szervezett komplex szakmai vizsgák központi írásbeli vizsgatevékenységeinek azon időpontjait, amelyek 2021. április 12–18. közötti napokra esnek, az eredetileg meghatározott időpontokhoz képest 14 nappal később is meg lehet tartani.

A Pest Megyei Kormányhivatal a rendelkezésről hivatalos levélben értesítette az érintett vizsgabizottsági tagokat és a vizsgaszervezőket.

A rendelet 2021. április 19-én lép hatályba, a teljes rendelet IDE KATTINTVA olvasható.