2024.04.17.

BYD és az ország, amely mögötte van

2024. április 17-én a kamarában működő Női Vezetői Klub és az Enterprise Europe Network szervezésében megvalósuló rendezvényen Zoltai Alexandra lesz a vendégünk, ahol megtudhatjuk, hogy Kína hogyan lett a világ második legnagyobb gazdasága, és mi a titka, illetve, hogy mit jelent hazánknak és Szegednek a BYD autógyár érkezése.

Kína gazdasági felvirágzása és technológiai fejlődése lenyűgöző példa a 21. századi világban. Az ország az elmúlt évtizedekben átformálta gazdaságát és iparágait, és ma már a globális verseny meghatározó szereplője Magyarországon mégis nagyon keveset tudunk róla. Hogyan lett Kína a világ második legnagyobb gazdasága és mi a titka? Fenntartható ez a fokú növekedés és fejlődés? A nők helyzete a mai Kínában. Melyek ma a vezető kínai cégek és mit jelent Magyarországnak és Szegednek a BYD érkezése?

Zoltai Alexandra a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának Kelet-Ázsia szakértője, a Magyar-Kínai Baráti Társaság és a Magyar-Kínai Fiatalok Baráti Egyesületének alelnöke. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének korábbi igazgatója. Felsőoktatási tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán kezdte mongol nyelv és kultúra szakon, kínai nyelv és kultúra minorral. A képzés alatt elnyerte a Balassi Intézet ösztöndíját, melynek keretei között egy szemesztert töltött az Ulánbátori Egyetemen. Ezután felvételt nyert a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapest Corvinus Egyetem által közösen indított Kelet-Ázsia tanulmányok mesterszakára. Az első egyetemi év után ösztöndíjban részesült, amellyel egy tanévet töltött a kínai Fujian tartománybeli Xiamen városában. Szakmai gyakorlatát a Külügyi és Külgazdasági Intézetben végezte, mesterszakos tanulmányait 2017-ben fejezte be kitüntetéses diplomával. 2018-ban felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem geopolitikai PhD programjára. Hazai és külföldi konferenciák rendszeres látogatója és előadója. Fő kutatási témája Kína biztonságpolitikája és geopolitikája, ezen belül is Kína az Északi-sarkvidéken.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információ kérhető a noiklub@cskik.hu címen, vagy a 62/554-253-as telefonszámon.

A rendezvényen bemutatkozik az Enterprise Europe Network EENergy projektje.
Az EENergy egy 10 000 euró összegű, 100%-os intenzitású energiahatékonysági pályázat kkv-knak, amellyel a pályázó vállalja, hogy 2025-ig 5%-os energiacsökkenést ér el. Pályázható tevékenységek: befektetés (pl. új szoftver, hardver, berendezés vagy egyéb technológiák beszerzése), tanácsadás (pl. energiahatékonysági fejlesztések és konzultációs szolgáltatások igénybevétele), képzés és oktatás (pl. munkavállalók oktatása energiahatékonysági témákban).
Pályázati határidő: 2024. május 15.

További információ: https://www.eenergy-project.eu/

Időpont: 2024. 04. 17. (szerda) 14:00-16:00
Helyszín: CSKIK Székház (Párizsi krt. 8-12.)

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Az Enterprise Europe Network keretében a „Hungarian Consortium for Enterprises” c. projekt megvalósulását az Európai Bizottság és a Miniszterelnökség Területfejlesztési Parlamenti Államtitkársága támogatja.

Helyszín


Magyarország
Szeged | Párizsi krt. 8-12.