Kinyílik a világ – B2B-k az online térben is

A 2020-as év a koronavírus járvánnyal az online világ térhódítását hozta az üzleti életben is. Az Enterprise Europe Network szervezésében tervezett nemzetközi kiállítások a korlátozások miatt elmaradtak, de az üzletember-találkozók már tavasszal a virtuális térbe költöztek, a találkozók rendszeres résztvevői pedig éltek a lehetőséggel, sőt még profitáltak is az online meetingekből, melyekbe a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network Szeged segítségével kapcsolódtak be. 

A speciális alapanyagokkal, és az ezekből készült ruhaneműkkel foglalkozó 10 éve működő hódmezővásárhelyi INNOWEAR-TEX Kft. életét már a kezdetektől végigkísérték az üzletember-találkozók. Hannauerné Szabó Anna ügyvezető igazgató még az NDK-ban vett részt először ilyen eseményen, amit hazatérte után a  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Textil- és Ruházatipari Szekciójában is megvalósított. Mint mondja, ezeken a találkozókon nagyon fontos kapcsolatokat gyűjtött az évek során: „Általában nem ott virágzik fel egy-egy üzlet; gyakorlati tapasztalat, hogy egy-két év múlva keres fel egy korábbi tárgyalópartner."

Éppen egy ilyen találkozásnak lett eredménye 2020-ban: egy német céggel élénkült fel a kapcsolat, akikkel még 2017-ben Düsseldorfban tárgyaltak az A+A vásáron, amelynek fókuszában a munkahelyi biztonság, és egészségvédelem állt. A tavalyi évben a német kkv-nak már nem volt kapacitása a megnövekedett megrendelések teljesítéséhez, új beszállítókra volt szüksége. Ekkor újra aktív tárgyalások kezdődtek a két cég között, ami végül hosszú távú együttműködést eredményezett, és további közös célokat a kutatás-fejlesztési és innovációs lehetőségek területén.

Az INNOWEAR-TEX Kft. az elsők között csatlakozott az online térbe kerülő nemzetközi üzletember-találkozókhoz. Hannauerné Szabó Anna úgy látja, bár a kényszer szülte, pozitív hozadéka is lett a virtuális meetingeknek: „Természetesen nem mindent helyettesít, de naprakész, és költséghatékonyabb: már kiállításokat, termékbemutatókat is tartanak, lehet tárgyalni, új kapcsolatokat építeni – kinyílt a világ. Ha az ember jó kérdéseket tesz fel, nagyon hasznos tárgyalásokat folytathat; megtudhatjuk ki mit gyárt, megismerjük a versenytársakat, hogy milyen kapacitással dolgoznak, hogyan mutatják be cégeiket."

Az idén májusi KETGATE online B2B - ami a Közép-európai technológiai együttműködések élénkülését célozta - két új partnert, és egy közös pályázatot eredményezett a cég számára. A szlovén és portugál kutatóintézetekkel egy olyan nanotechnológiai alapú, antibakteriális eljáráson dolgoznak a körkötésű alapanyagok vonatkozásában, ami nemcsak egyes alkalmazottak, de a mindennapi emberek számára is használhatóvá válik, életkörülményeiket is javítva. Az INNOWEAR-TEX Kft. ezzel a pályázattal egy új technológiát sajátíthat el, amivel a cég hozzáadott értékét is növeli. Ugyancsak ezen a találkozón egyeztettek a Bay Zoltán Kutatóintézet képviselőjével, akikkel ezt követően közös kutatás-fejlesztési pályázatot adtak be, és már január óta együtt dolgoznak egy repellens hatású ruházati célú textília kifejlesztésén.

Az ügyvezető igazgató hozzáteszi, volt olyan tavalyi B2B ahol egész nap tárgyaltak, ez pedig komoly előzetes felkészülést igényel. A regisztrált jelentkezők közül meg kell találni a potenciális beszállítókat, vevőket, esetleg innovációs partnereket, de a befektetett munkának meglesz a gyümölcse.

Az INNOWEAR-TEX Kft. tevékenységéről és termékeiről a cég honlapján olvashat: https://innowear.hu/

Az Enterprise Europe Network szervezésében megvalósuló kiállításokról, és üzletember-találkozókról ITT talál bővebb információt, kérdés esetén keressen minket az eenszeged@csmkik.hu e-mail címen. 

Szerző: Hegedűs-Szabó Irén
2021.02.08.