Uniós lépések a fenntartható jövőt szolgáló befektetésekért

Az Európai Bizottság új intézkedéscsomagot terjesztett elő, mely az EU fenntartható finanszírozási keretének alapjaira épít és megerősíti azokat.

A klímasemleges és fenntartható gazdaságra 2050-ig történő átállás új lehetőségeket kínál a vállalkozások és a polgárok számára szerte az EU-ban. Számos vállalat és befektető már a fenntarthatóság útjára lépett, amit a fenntartható befektetések növekvő volumene is bizonyít. Ugyanakkor az átállás kihívások elé állítja a vállalkozásokat és a befektetőket, különösen az új közzétételi és jelentéstételi követelményeknek való megfelelés terén.

A most előterjesztett csomag azt hivatott biztosítani, hogy az EU fenntartható finanszírozási kerete továbbra is támogatást nyújtson a vállalatoknak és a pénzügyi ágazatnak, miközben ösztönzi az átállási projektek és technológiák magánfinanszírozását. A Bizottság további tevékenységekkel bővíti az uniós taxonómiát, és új szabályokat javasol a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) kritériumokat alkalmazó minősítő intézetekre vonatkozóan, ami növelni fogja az átláthatóságot a fenntartható befektetések piacán. A csomag célja biztosítani, hogy a fenntartható finanszírozási keret azokat a vállalkozásokat szolgálja, amelyek be kívánnak fektetni a fenntarthatósági átállásukba. A csomag további célja, hogy megkönnyítse a fenntartható finanszírozási keret használatát, amivel hatékonyan hozzájárul az európai zöld megállapodás célkitűzéseihez.

A csomag részletes ismertetése:

Az uniós taxonómiáról szóló, felhatalmazáson alapuló jogi aktusok

Az uniós taxonómia az EU fenntartható finanszírozási keretének sarokköveként fontos piaci átláthatósági eszköz, amely segíti a zöld átálláshoz leginkább szükséges gazdasági tevékenységekbe irányuló befektetéseket.

A Bizottság a mai napon elvi jóváhagyását adta új uniós taxonómiai kritériumok egész sorához azon gazdasági tevékenységekre vonatkozóan, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak egy vagy több nem éghajlat-politikai környezetvédelmi célkitűzéshez, nevezetesen:

  • a vízi és tengeri erőforrások fenntartható használatához és védelméhez;
  • a körforgásos gazdaságra való átálláshoz;
  • a szennyezés megelőzéséhez és csökkentéséhez;
  • a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelméhez és helyreállításához.

Ennek kiegészítése érdekében a Bizottság elfogadta az éghajlat-politikai uniós taxonómiáról szóló, felhatalmazáson alapuló jogi aktus célzott módosításait, amelyek kibővítik az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz hozzájáruló, a taxonómia hatályába eddig nem beletartozó gazdasági tevékenységek körét, különösen a feldolgozóipari és a közlekedési ágazatban. A mind a hat környezetvédelmi célkitűzésre kiterjedő, további gazdasági tevékenységek – és következésképpen több gazdasági ágazat és vállalat – bevonása növelni fogja az uniós taxonómia használhatóságát és potenciálját a fenntartható befektetések fokozása terén az EU-ban.

A kritériumok nagyrészt a fenntartható finanszírozással foglalkozó platform 2022 márciusában és novemberében közzétett ajánlásain alapulnak. A Bizottság módosításokat fogadott el a taxonómiai közzétételekről szóló, felhatalmazáson alapuló jogi aktushoz is, amelyek a további tevékenységekre vonatkozó közzétételi kötelezettségeket hivatottak pontosítani.

Javaslat a környezeti, társadalmi és irányítási kritériumokat alkalmazó minősítő intézetekről (ESG-minősítőkről) szóló rendeletre

Az ESG-minősítések fontos szerepet játszanak az EU-ban a fenntartható finanszírozás piacán, mivel információkkal szolgálnak a befektetők és a pénzügyi intézmények számára, többek között a befektetési stratégiákra, valamint az ESG-tényezőket érintő kockázatkezelésre vonatkozóan.

Az ESG-minősítések piaca jelenleg nem átlátható, és a Bizottság rendeletjavaslatot terjeszt elő az ESG-minősítési tevékenységek megbízhatóságának és átláthatóságának javítása érdekében. Az új szervezeti elvek és az összeférhetetlenség megelőzésére vonatkozó egyértelmű szabályok növelni fogják az ESG-minősítők tevékenységeinek integritását.

Ezek az új szabályok lehetővé teszik a befektetők számára, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak a fenntartható befektetések tekintetében. A javaslat előírja továbbá, hogy az EU-ban befektetőknek és vállalatoknak szolgáltatásokat kínáló ESG-minősítőket az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) engedélyezze és felügyelje. Ez garantálni fogja szolgáltatásaik minőségét és megbízhatóságát a befektetők védelme és a piaci integritás biztosítása érdekében.

A szabályok használhatóságának javítása

A Bizottság emellett a mai napon áttekintést nyújt azokról a közelmúltban előterjesztett intézkedésekről és eszközökről, amelyek a legfontosabb végrehajtási szempontokkal és az érdekelt felek által felvetett kérdésekkel foglalkoznak. A korai jelentések azt mutatják, hogy a vállalatok valamennyi kulcsfontosságú gazdasági ágazatban egyre gyakrabban használják az uniós taxonómiát az átállási erőfeszítéseik részeként. Például a vállalati taxonómiáról szóló első jelentések biztató trendeket mutatnak a nagyméretű, nem pénzügyi vállalatok körében, melyek sok esetben a taxonómiához való igazodással összefüggő értékek javulásáról számolnak be, különösen a tőkekiadásaik tekintetében.

Első lépésként a Bizottság a közelmúltban egy sor célzott intézkedést és kezdeményezést dolgozott ki annak érdekében, hogy javítsa a szabályok használhatóságát, és segítse az érdekelt feleket azok végrehajtásában. A Bizottság emellett közzéteszi az uniós taxonómiával kapcsolatos felhasználói kézikönyvet, amely nem szakértőknek nyújt útmutatást a taxonómiáról. A vállalkozások és a pénzügyi ágazat támogatása az uniós taxonómia és a fenntartható finanszírozási keret végrehajtásában a jövőben a Bizottság egyik fő prioritása lesz.

Átállásfinanszírozás

A mai csomag azt is bemutatja, hogy az uniós jogi keret hogyan használható hatékonyan az átállásfinanszírozás előmozdítására. Az átállásfinanszírozásról szóló mai ajánlások iránymutatást és gyakorlati példákat nyújtanak a vállalkozások és a pénzügyi ágazat számára. Az ajánlások ismertetik, hogy a vállalkozások miként használhatják fel önkéntes alapon az uniós fenntartható finanszírozási keret különböző eszközeit annak érdekében, hogy a befektetéseket az átállásba irányítsák, és kezeljék e befektetések éghajlatváltozásból és környezetkárosodásból eredő kockázatait. A cél az átállásfinanszírozás előmozdítása nemcsak a már most erős fenntarthatósági eredményekkel rendelkező vállalkozások, hanem a különböző kiindulási helyzetekben lévő vállalkozások számára is, amihez a fenntarthatósági teljesítményüket javító hiteles tervekre vagy célokra van szükség. A csomag figyelembe veszi továbbá azokat a megoldandó speciális kihívásokat, amelyekkel a kis- és középvállalkozások néznek szembe.

Háttér és a következő lépések

A Bizottság elvi jóváhagyását adta a taxonómiát kiegészítő, felhatalmazáson alapuló jogi aktusokhoz, és amint az EU valamennyi hivatalos nyelvén rendelkezésre állnak, azokat elfogadja és vizsgálat céljából továbbítja az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak (erre négy hónap áll rendelkezésükre, amely egy alkalommal további két hónappal meghosszabbítható). E felhatalmazáson alapuló jogi aktusok a tervek szerint 2024 januárjától lesznek alkalmazandók.

Az ESG-minősítőkről szóló rendeletre irányuló javaslatot illetően a Bizottság megbeszéléseket folytat az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal.

A mai csomag annak a négyhetes visszajelzési időszaknak a június 9-i, pénteki elindítását követi, amely a vállalatokra vonatkozó fenntarthatósági beszámolási standardok első csoportját érinti. A kötelező beszámolási standardok átlátható és összehasonlítható fenntarthatósági információkat fognak biztosítani. A Bizottság – mielőtt véglegesítené és vizsgálat céljából benyújtaná az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a standardokat tartalmazó, felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat – figyelembe fogja venni a kapott visszajelzéseket. Elfogadásukat követően ezeket a beszámolási standardokat a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelv (CSRD) hatálya alá tartozó vállalatok fogják alkalmazni. Ez újabb előrelépést jelent majd a fenntartható uniós gazdaságra való átállás terén.

 

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. június 13.

Szerző: Európai Bizottság - EEN - Hegedűs-Szabó Irén
2023.06.15.