Szabadkereskedelmi megállapodáson dolgozik az EU és a Fülöp-szigetek

Az EU és a Fülöp-szigetek bejelentette azon szándékát, hogy megvizsgálja egy olyan ambiciózus, korszerű és kiegyensúlyozott szabadkereskedelmi megállapodásra irányuló tárgyalások újraindításának lehetőségét, amelynek középpontjában a fenntarthatóság áll. Az EU és a Fülöp-szigetek hamarosan kétoldalú egyeztetéseket indítanak annak felmérése érdekében, hogy milyen mértékben értenek egyet a jövőbeli szabadkereskedelmi megállapodás hatókörét illetően. Ha ez a folyamat sikeresen zárul, az uniós tagállamokkal folytatott konzultációt követően az EU és a Fülöp-szigetek újrakezdhetik a szabadkereskedelmi megállapodásra irányuló tárgyalásokat.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke így nyilatkozott: A Fülöp-szigetek kulcsfontosságú partnerünk az indiai-csendes-óceáni térségben, és a leendő megállapodásunk hatókörének felmérésével előkészítjük a terepet ahhoz, hogy partnerségünket magasabb szintre emeljük. Közösen teljes mértékben ki fogjuk aknázni a kapcsolatainkban rejlő lehetőségeket, új lehetőségeket teremtünk a vállalkozások és a fogyasztók számára, egyúttal támogatjuk a zöld átállást és előmozdítjuk a gazdaság igazságosabbá tételét.

A Thaifölddel az év elején újrakezdett szabadkereskedelmi tárgyalások után ez a bejelentés megerősíti, hogy kereskedelmi stratégiájában az EU kiemelt szerepet tulajdonít az indiai-csendes-óceáni térségnek. A tárgyalások újraindulásával megnyílik az út a második legnagyobb délkelet-ázsiai gazdasághoz fűződő kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése előtt, ami tovább erősíti az EU stratégiai szerepvállalását ebben az ígéretes térségben.

Az EU átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik a Fülöp-szigetekkel, amely ambiciózus piacra jutási kötelezettségvállalásokat, gyors és hatékony egészségügyi és növényegészségügyi eljárásokat, valamint a szellemi tulajdonjogok védelmét tartalmazza, beleértve a földrajzi árujelzőket is. E megállapodás központi eleme lesz a fenntarthatóság is, amelyet a kereskedelemre és a fenntartható fejlődésre vonatkozó szigorú és érvényesíthető szabályok szolgálnak majd. Ezek összhangban lesznek a kereskedelem és a fenntartható fejlődés felülvizsgálatáról szóló, 2022. júniusi bizottsági közleménnyel, és támogatni fogják a munkavállalói jogok és a környezet magas szintű védelmét, valamint az ambiciózus éghajlat-politikai célok elérését.

Az EU és a Fülöp-szigetek közötti kereskedelmi kapcsolatok megalapozottak, így egyértelmű lehetőséget kínálnak a még szorosabb kapcsolat kialakítására.

  • A két fél közötti árukereskedelem értéke 2022-ben meghaladta a 18,4 milliárd eurót, míg a szolgáltatáskereskedelem értéke 2021-ben több mint 4,7 milliárd eurót tett ki.
  • Az EU a Fülöp-szigetek negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere.
  • A Fülöp-szigetek az ASEAN-térség ötödik legnagyobb gazdasága és az EU hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere a térségben (világviszonylatban a 41.).
  • Az EU a Fülöp-szigetek egyik legnagyobb befektetője, az EU közvetlen külföldi befektetéseinek fülöp-szigeteki állománya 2021-ben elérte a 13,7 milliárd eurót.

Háttér-információk

A Fülöp-szigetek jelenleg az EU Általános Preferenciarendszer + (GSP+) keretében élvez kereskedelmi kedvezményeket, amely a fenntartható fejlődésre és a jó kormányzásra vonatkozó különleges ösztönző előírás, és amely a tarifacsoportok kétharmada esetében vámmentes hozzáférést biztosít az EU piacához. Ennek a kiterjesztett hozzáférésnek feltétele, hogy a Fülöp-szigetek számos nemzetközi egyezményt hajtson végre, többek között az emberi és munkajogok, a jó kormányzás és a környezetvédelem területén. Az EU továbbra is nyomon fogja követni, hogy a Fülöp-szigetek teljesíti-e nemzetközi kötelezettségeit ezeken a területeken, és a további javulás ösztönzése érdekében folyamatos párbeszédet tart fenn.

A Fülöp-szigetek a világ leggyorsabban növekvő feltörekvő gazdaságai közé tartozik: 2022-ben 7,6%-os GDP-növekedéssel az ASEAN-szövetségen belül a második legnagyobb gazdasági növekedést produkálta. Ez a magas gazdasági növekedés jól példázza a Fülöp-szigetek mint fontos kereskedelmi partner ígéretes növekedési pályáját és megnövekedett gazdasági potenciálját. Emellett a Fülöp-szigetek jelentős készletekkel rendelkezik a kritikus fontosságú nyersanyagokból, köztük a nikkelből, a rézből és a kromitból, amelyek létfontosságúak a zöld technológiák gyártásához. A Fülöp-szigetek a megújulóenergia-potenciál kiaknázására irányuló megújult erőfeszítéseinek és az ágazatnak a külföldi befektetők számára történő közelmúltbeli liberalizációjának köszönhetően a Fülöp-szigetek fontos partner a zöld átállásban.

Az EU és a Fülöp-szigetek először 2015-ben kezdte meg a szabadkereskedelmi megállapodásra irányuló tárgyalásokat, A legutóbbi tárgyalási fordulóra 2017-ben került sor, és a tárgyalások azóta szüneteltek. Az új kormány 2022. június 30-án lépett hivatalba, és késznek mutatkozott arra, hogy együttműködjön az EU-val a kulcsfontosságú kérdésekben.

Az indiai–csendes-óceáni térségre vonatkozó 2021. évi uniós stratégia szintén megerősítette, hogy régóta az EU érdekét szolgálná a Fülöp-szigetekkel folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások újraindítása. Az EU két ASEAN-országgal (Szingapúrral és Vietnámmal) már rendelkezik korszerű szabadkereskedelmi megállapodással, tárgyalásokat folytat Indonéziával egy szabadkereskedelmi megállapodásról, hamarosan újraindítja a szabadkereskedelmi tárgyalásokat Thaifölddel, és jelenleg Malajziával is folyamatban van a kidolgozandó megállapodás hatókörének felmérése.

További információk:

Az EU és a Fülöp-szigetek közötti kereskedelmi kapcsolatok


Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. július 31.

 

Szerző: Európai Bizottság - EEN - Hegedűs-Szabó Irén
2023.08.10.