Piaci mechanizmus a gázárak túlzott, hirtelen emelkedésének korlátozására

Az uniós országok megállapodtak egy olyan piaci korrekciós mechanizmusról, amely korlátozza a rendkívül magas gázárak jellemezte időszakok előfordulását az EU-ban, és ezzel csökkenti az árak meredek emelkedése által a polgárokra és a gazdaságra gyakorolt hatást. A gázügyletekre árplafon fog majd vonatkozni, amikor és amennyiben a gázárak rendkívüli szintet érnek el.

Az új szabályokról szóló megállapodás az uniós állam-, illetve kormányfők által az Európai Tanács 2022. októberi következtetéseiben megfogalmazott azon felhívás nyomán lép életbe, hogy jöjjön létre egy olyan mechanizmus, amely korlátozza a szélsőségesen magas gázáremelkedést, ugyanakkor biztosítja az ellátás biztonságát és a piac stabilitását az EU-ban.

A piaci korrekciós mechanizmusnak célja, hogy korlátot szabjon a túlzottan magas gázárak jellemezte időszakok előfordulásának az EU-ban (vagyis amikor az árak meghaladják a világpiaci árakat), és egyben biztosítsa az energiaellátás biztonságát és a pénzügyi piacok stabilitását.

A piaci korrekciós mechanizmus az EU-ban működő virtuális gázkereskedelmi platformokon lebonyolított ügyletekre alkalmazandó.

A tagállamok megállapodása értelmében a mechanizmus a következő származtatott ügyletekre vonatkozik:

  • egyhónapos
  • háromhónapos
  • éves

A mechanizmus ideiglenes jellegű, és automatikusan működésbe lép, amikor egy adott piaci esemény bekövetkezik.
A szabályok eredetileg 2023. február 1-jétől egy éves időtartamra szóltak, majd a későbbiekben alkalmazásukat 2025. január 31-ig meghosszabbították.

Szerző: CSKIK - Piti Enikő
2024.01.09.