Megállapodás született a reggeli irányelvekkel kapcsolatban

Az Európai Tanács belga elnöksége és az Európai Parlament képviselői ideiglenes megállapodásra jutottak a fogyasztók mézre, gyümölcsdzsemekre, gyümölcslevekre és dehidratált tejre vonatkozó tájékoztatása követelményeinek javításáról.

A megállapodás az úgynevezett „reggeli-irányelvek” közül négyet érint, és a hivatalos elfogadást követően frissülnek majd az egyes élelmiszerek összetételére, címkézésére és megnevezésére vonatkozó szabályok.

A naprakésszé tett irányelvek célja az egészségesebb étrendre való átállás ösztönzése, a fogyasztók segítése abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, valamint az átláthatóság biztosítása a termékek eredetét illetően.

David Clarinval, belga miniszterelnök-helyettes, az egyéni vállalkozókért, a kis- és középvállalkozásokért, az intézményi reformokért és a demokratikus megújulásért felelős, valamint mezőgazdasági miniszter
A forgalmazási előírások biztosítják az általunk fogyasztott élelmiszerek kiváló minőségét. A mai napon megállapodás született a felülvizsgált előírásokról, ami egyrészt lehetővé teszi majd, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozzanak az általuk fogyasztott élelmiszerekről, másrészt elősegíti az élelmiszercsalással szembeni fellépést.

Az ideiglenes megállapodás legfontosabb elemei:

Méz
Az ideiglenesen elfogadott szöveg céljai megegyeznek a javaslatban megfogalmazott törekvésekkel és célokkal, és a szöveg a mézre vonatkozóan az alábbi elemeket tartalmazza:

  • a származási országok a tömeg alapján csökkenő sorrendben kerülnek majd feltüntetésre a címkén; a címke tartalmazni fogja azt is, hogy az egyes országok hány százalékot képviselnek a keverékben, ezáltal nőni fog az átláthatóság a fogyasztók számára
  • a tagállamok dönthetnek úgy, hogy a címkén csak a négy legnagyobb százalékotkell feltüntetni, feltéve, hogy ezek a keverék tömegének több mint 50%-át adják
  • a rugalmasság érdekében a 30 grammnál kisebb kiszerelések esetében a származási országok neve helyett a kétbetűs ISO-kód is használható
  • color: inherit; a Bizottságot szakértői platform segíti majd a mézhamisítás feltárására és az ellenőrzés fokozására szolgáló módszerek kidolgozásában; ez elősegítené a mézzel kapcsolatban elkövetett csalásokkal szembeni fellépést

Gyümölcslevek
Mivel növekedik a csökkentett cukortartalmú termékek iránti kereslet, az ideiglenesen elfogadott szöveg a következő három új kategória felvételét is előirányozza: „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé”, „sűrítményből készült, csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” és „csökkentett cukortartalmú sűrített gyümölcslé”.

Emellett a gazdasági szereplők használhatják majd a címkén „a gyümölcslé kizárólag természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” megjelölést. Ezáltal a fogyasztók jobb tájékoztatást kapnak az általuk fogyasztott termékekről.

Gyümölcsdzsemek
A Tanács és a Parlament megállapodott a dzsemek és extradzsemek minimális gyümölcstartalmának növeléséről (dzsemek esetében kilogrammonként 100 grammal, extradzsemek esetében kilogrammonként 50 grammal), ugyanakkor biztosítani kell a két kategória közötti egyértelmű különbségtételt:

– dzsemek esetében általános szabályként 450 g

– extradzsemek esetében általános szabályként 500 g

A gyümölcstartalom növekedésével csökkeni fog a dzsemek cukortartalma, ezáltal a fogyasztók egészségesebb élelmiszereket választhatnak.

Tej
A dehidratált tej esetében a két társjogalkotó megállapodott, hogy engedélyezi a laktózmentes dehidratált tejtermékek előállítására szolgáló kezelések alkalmazását.

A következő lépések
A mai ideiglenes megállapodást követően az elkövetkező hetekben szakértői szinten folytatódik majd a munka a felülvizsgált irányelvek részleteinek kidolgozása céljából.

Az ideiglenes megállapodás ezt követően jóváhagyás céljából a tagállamoknak a Mezőgazdasági Különbizottságban ülésező képviselői elé fog kerülni.

Ezután – mielőtt a társjogalkotók hivatalosan elfogadnák és hatályba léphetne – jogász-nyelvészi felülvizsgálatnak kell alávetni.

Forrás: Az Európai Unió Tanácsa, Sajtóközlemény 2024. 01. 30. (Letöltve: 2024. 02. 02.)

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.02.02.