Kampány a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekében - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.

A kezdeményezést azzal indokolták, hogy Európa-szerte milliók vásárolnak hamisított sportfelszereléseket, évente csaknem 850 millió euró kárt okozva. Az illegális sportközvetítések szintén komoly bevételkiesést jelentenek, és erről a nézők túlnyomó többsége tud is, ennek ellenére az EU polgárainak 12 százaléka ilyen csatornákon követi a sporteseményeket. Uniós összevetésben a belföldi helyzet kedvezőbb, de Magyarországon is 6 százalék néz illegális közvetítéseket, és a fiatalok 7 százaléka vásárol hamis sportruházatot - írták. 

A közlemény szerint az illegális sportközvetítések veszélyeztetik a sportfinanszírozást, az olimpiai játékok finanszírozási modelljét, a legális fogyasztás utáni bevételekből viszont a sportolók is részesülnek. Az érintett szervezetek a sportvilág szellemi tulajdonjogait szabályozói és technikai eszközökkel egyaránt védik, és az SZTNH is ösztönzi a szurkolókat arra, hogy a legális közvetítéseket és sporttermékeket válasszák. A sportágazatot csak akkor lehet megvédeni a jogsértések okozta gazdasági és társadalmi károktól, ha ezt mindenki komolyan veszi - hangsúlyozták.

Forrás: MTI, 2024.06.13.

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.06.14.