Az EU gasztronómiai örökségének megőrzése

A Tanács a mai napon (2024.03.26.) hivatalosan elfogadta a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline történő javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet.

A rendelet kézzelfogható előnyökkel fog járni a vidéki gazdaság számára, és világszerte segít majd megőrizni az EU gasztronómiai örökségét.

A főbb változások

A földrajzi árujelzők jelenlegi rendszere többek között az alábbiak tekintetében javult:

  • termelői csoportok szerepének megerősítése azáltal, hogy hatáskörökkel és felelősségi körökkel ruházzák fel őket a földrajzi árujelzőik kezeléséhez, többek között képviselhetik tagjaikat a szellemitulajdon-jogok érvényesítésével foglalkozó hálózatokban
  • a tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy termelői csoportokat „elismert termelői csoportoknak” minősítsenek, amelyek kizárólagos jogokat gyakorolhatnak a földrajzi árujelzővel ellátott termék valamennyi termelője nevében
  • Bizottság szerepének megerősítése a termékek földrajzi árujelzőként történő bejegyzésére irányuló kérelmek vizsgálatában
  • a földrajzi árujelzők – többek között online, területi alapú tartalomkorlátozás révén történő – fokozott oltalma a földrajzi árujelzőket tartalmazó doménnevek esetében; e célból az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) felhatalmazást kapott egy doménnév-információs és figyelmeztető rendszer létrehozására
  • az összetevőt jelölő földrajzi árujelző nagyobb oltalma, amennyiben a földrajzi árujelzőt az összetevőt tartalmazó feldolgozott élelmiszer nevében használják, ezekben az esetekben az elismert termelői csoportokat értesíteni kell majd, valamint fel kell majd tüntetni az összetevő százalékos arányát

További lépések

A rendeletet alá kell írni és ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

Háttér

A földrajzi árujelzők olyan szellemitulajdon-jogok, amelyek az egyedi jellemzőkkel, tulajdonságokkal vagy különleges hírnévvel rendelkező, illetve az előállítás helyéhez kapcsolódó termékek elnevezését védik.

Ezek a termékek védelmet élveznek a hamisítással vagy a csalással szemben, míg a földrajzi rendszer garantálja, hogy azokat a származási régiójukban szigorú előírásoknak megfelelően állították elő.

Az agrár-élelmiszeripari termékek és borok elnevezése oltalom alatt álló eredetmegjelölésként (OEM) és oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ), a szeszes italok elnevezése pedig földrajzi jelzésként részesül oltalomban. Híres példák többek között a Parmigiano Reggiano, a Champagne, a Kalamata olajbogyó, a lengyel Vodka, a Queso Manchego és a Gruyère.

Az Európai Unió a hagyományos különleges termékeket (HKT) is oltalmazza. Ezek olyan, mezőgazdasági termékekre vonatkozó elnevezések, amelyek a termék hagyományos jellemzőit hangsúlyozzák, anélkül, hogy az egy adott földrajzi területhez kapcsolódna. Híres hagyományos különleges termék például a Pizza Napoletana és a Vieille Kriek.

Ezek a minőségrendszerek versenyelőnyhöz juttatják a termelőket azáltal, hogy termékeiket sikeresebben tudják forgalmazni, és lehetővé teszik számukra, hogy növeljék az értékesítésüket, többek között a helyi termelői csoportok támogatásával.

 

Forrás: Európai Bizottság, Sajtóközlemény, 2024. március 26. (Letöltve: 2024. április 5.)

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.04.05.