A legnagyobb hazai tőkebefektető lett Kína a BYD Szegedre érkezésével

– Kína gazdasági növekedése megállíthatatlan, főként 2012 óta, vagyis azóta, hogy Hszi Csin-ping az elnök, az ő főtitkárságával működő Kínai Kommunista Pártnak pedig nagyon fontos szerepe van a gazdasági helyzet alakulásában. A világ is 2010 után szembesült igazán azzal, hogy mekkora ereje van Kínának – mondta el április 17-én a kamarai székházban Zoltai Alexandra, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának Kelet-Ázsia szakértője.

A Magyar-Kínai Baráti Társaság és a Magyar-Kínai Fiatalok Baráti Egyesületének alelnöke ugyanis a Szegedre érkező BYD autógyár mögötti országról tartott előadást a Női Vezetői Klubunk áprilisi eseményén. Közölte, Kína számára az az ország számít igazán barátnak, amely támogatja a selyemutak létrehozását, többek közt az Északi-sarki Selyemút kialakítását, mely egészen Észak-Európáig nyúlik.

– Mára már nagyhatalommá vált Kína, ehhez a státuszhoz ugyanis minden feltétele adott volt. 2050-re világelső lehet, bár magát a fejlődő országok közé sorolja Kína. Sikerült leküzdeniük a mélyszegénységet is, valamint folyamatosan azon dolgoznak, hogy segítsék a szegény embereket. Ugyanakkor továbbra is kihívást jelent az országban a belső migráció, valamint a környezeti és természeti korlátok is, sokkal többet kellene környezetvédelemre költenie Kínának – mutatott rá.

Zoltai Alexandra kitért arra is, hogy az USA-val és a Nyugattal folyton rivalizáló népköztársaság népessége jelenleg 1,4 milliárd, azonban elöregedő a társadalom, nagyon kevés gyermek születik, hiszen a nők nem akarnak gyermeket szülni, ha pedig mégis megteszik, kevesen vállalnak egynél többet. Ráadásul 32,2 millióval több férfi él Kínában, mint nő, így a párkeresés sem egyszerű feladat. Azokat a nőket pedig, akik 25 éves korukig nem házasodnak meg, nem szülnek gyereket, vénlányoknak nevezik.

– Drága a gyermekvállalás. De problémát jelent az országban az is, hogy az emberek nem mernek költekezni, mert egy újabb járványhelyzet, egy újabb recesszió kialakulását vélik. Pedig a Covid alatt sokat fejlődött Kína, ekkor jelent meg az űrtechnika, az 5G és a gyártásban a high-tech is, valamint a keleti orientáció is ekkor lépett magas szintre – osztotta meg.

A szakértő szerint nagyon kevés országot tart megbízhatónak Kína, azonban azt, hogy hazánkra megbízható partnerként tekint, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hírek szerint májusban Magyarországra látogat Hszi Csin-ping elnök. De az elektromos autó gyártásban világelső BYD Szegedre érkezése is ezt tükrözi.

– A BYD-t szintén a Covid emelte fel, tavaly pedig már a Teslat is megelőzte, a szegedi beruházásával pedig a legnagyobb hazai tőkebefektető lett Kína. A hírek szerint pedig Szeged után Pécsen is építkezik majd az autógyár – számolt be a legfőbb tudnivalókról Zoltai Alexandra.

A Női Vezetői Klub az április 17-ei programon Novákné Halász Anna klubvezető arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a következő klubesemény május 15-én lesz, ekkor Pintér Melinda tart majd előadást a székházban a markenting kommunikációról. Jelezte, a nagy sikerre való tekintettel nemcsak a térségi településeken, hanem Szegeden is tart ingyenes női vezetői workshopot, erre május 8-án 9 órától kerül sor.

A mostani programon kamaránk vállalkozásfejlesztési koordinátora, Piti Enikő is előadást tartott, az uniós finanszírozású energetikai pályázatokról adott számot. A felhívásokról bővebben honlapunkon olvashat.

Szerző: Drenkovics Dorina
2024.04.18.