Érettségi szünet a technikum 12. évfolyamán

A 2020. szeptember 1-jén a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Szkt.) előírásai alapján technikumban 9. évfolyamot kezdett tanulók most 12. évfolyamra járnak, azaz ők az első évfolyam, akik 12. évfolyamban három tantárgyból (magyar, történelem, matematika) előrehozott érettségi vizsgát tesznek. Azon tanulók esetén, akik közülük folyamatos szakképzési munkaszerződéssel rendelkeznek az előrehozott érettségi vizsgák időpontjában, először kell alkalmazni a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szkr.) 252/B. §-ának alábbi e) pontját:

 

„A tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy mentesül a duális képzőhelyen történő rendelkezésreállási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól…

… e) érettségi vizsgatárgyanként – az érettségi vizsga napját is beszámítva – négy munkanapra.”

 

Az érettségi vizsgatárgyak esetén tehát vizsgatárgyanként jár négy nap mentesülés a rendelkezésreállási és munkavégzési kötelezettség alól. Azaz a szóbeli és írásbeli vizsgákra összesen jár három vizsgatárgy esetén 12 munkanap mentesülés. Ez megoldható úgy, hogy pl. 3 egymást követő írásbeli vizsga előtt 3 munkanap, majd az 1 szóbeli vizsganap előtt további 6 munkanap (de megosztható másképp is az írásbeli és a szóbeli között).

 

Az Szkr.-ban megadott mentesítési kötelezettség nem feltétlenül beosztás szerinti duális képzési napra vonatkozik. Azt (is) biztosítja, hogy ha a tanuló pl. iskolai szünetet kap a vizsgára való felkészülés érdekében, akkor ne váljon kötelezetté a duális képzőhelyen való munkavégzésre.

Ezeken a napokon távolléti díj jár számukra, és – ahogyan a többi napon sem, amikor távolléti díj jár, a betegszabadság kivételével – nem számolható el szocho-kedvezmény.

 

A 2023/2024. tanév szakképzésben alkalmazandó rendjéről szóló 7/2023. (VIII. 24.) KIM rendelet 2. § (4) bekezdése szerint a közismereti tárgyak oktatása és a (kifutó) ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgy vizsgájára való felkészítés véget ér 2024. május 3-án, de a szakirányú oktatás szakképző intézményben folyó része május 3-a után is folytatódhat. Természetesen lehet, hogy az egyes szakképző intézmények tömbösítés vagy más módszer segítségével úgy oldották meg, hogy erre ne legyen szükség, és így nem lesz május 3-a után iskolai foglalkozása a tanulóknak. A szakképzési munkaszerződés folyamatos munkaviszony, ezért minden olyan munkanapon, amelyen a tanuló nem mentesül a rendelkezésreállási és munkavégzési kötelezettsége alól, vagy nincs szabadságon, munkavégzésre (szakirányú oktatásra) köteles – azaz minden ilyen munkanap duális képzési nap. Azaz május 3-a után valamennyi munkanapon, amikor nem mentesül a fentiek szerint a tanuló a rendelkezésreállási és munkavégzési kötelezettsége alól, és nincs számára szakképző intézményi oktatás, a duális képzőhelyen szakirányú oktatásra köteles.

 

Forrás: MKIK

 

Szerző: Dr. Beregszászi Ferenc
2024.04.29.