Főbb tények Európa mézpiacáról

Mely országok termelik a legtöbb mézet? Mennyit importál az EU? Hová exportálják? Tudjon meg többet az EU mézpiacáról infografikánk segítségével.

Az európai mézpiac számokban

Az Európai Unió Kína után a világ második legnagyobb méztermelője. Évente körülbelül 600 000 méhész és 17 millió méhkas körülbelül 250 000 tonna mézet termel.

A termelés azonban nem fedezi a keresletet: 2016-ban mintegy 200 000 tonna mézet importáltak az EU-ba, főként Kínából, ami az uniós import mintegy 40 százalékát tette ki.

Más versenytársaikhoz képest az uniós méhészek viszonylag magas termelési költségekkel szembesülnek, és a korlátozott uniós export ára magasabb, mint az EU-ba irányuló import. 2016-ban az EU-ba importált méz egy kilója átlagosan 2,23 euróba került, míg az EU-n kívüli országokba exportált méz egy kilója 5,69 euróba került.


A méhek jelentősége

Míg az EU méhészeti ágazata kicsi, fontos a mezőgazdaság, az élelmezésbiztonság és a biológiai sokféleség szempontjából, mivel a méhek beporozzák a kultúrnövényeket és a vadon élő növényeket.

Az állatbetegségek kitörése, az intenzív mezőgazdaság, a vegyszereknek való kitettség, valamint az élőhelyek elvesztése és a kedvezőtlen éghajlati viszonyok veszélyeztethetik a méhkasok termelőképességét.


A méhek és a méztermelők védelme

Az Európai Parlament arra szólította az Európai Bizottságot és az uniós országokat, hogy dolgozzanak ki új intézkedéseket a méhek védelmére és a méhészek megsegítésére. A képviselők különösen a méhfajták jobb védelmét, a méhészek nagyobb pénzügyi támogatását, valamint a káros növényvédő szerek betiltását és a hamis méz behozatala elleni fellépést szorgalmazták.

A riportról bővebben a következő linken olvashat: https://www.europarl.europa.eu/topics/hu/article/20180122STO92210/a-mehek-vedelmet-es-a-mezhamisitas-elleni-hatekonyabb-fellepest-ker-az-ep

Forrás: Európai Parlament, 2024.03.13. (Letöltve:2024.03.22.)

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.03.22.