Az Európai Számvevőszék jelentése a szakmai képesítések elismeréséről

Az Európai Számvevőszék közzétette a „A szakmai képesítések elismerése az Európai Unióban: Alapvető fontosságú, de ritkán és következetlenül alkalmazott mechanizmus”, című, 10/2024. sz. különjelentést.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés garantálja az uniós polgárok számára a szakmai célú szabad mozgáshoz és a másik tagállamban történő vállalkozásalapításhoz való jogot. Mindazonáltal a polgárok akadályokkal szembesülhetnek a munkavállalói mobilitás, például szakmai képesítéseik elismerése terén, különösen, ha a tagállamok bizonyos szakmák esetében szabályozzák a hozzáférést. Még mindig sok akadály áll azon európaiak útjában, akik egy másik tagállamban szeretnének munkát vállalni vagy vállalkozást alapítani. A számvevők szerint sajnos továbbra is problémát jelent a szakmai képesítések elismertetése.

Az Unió 2005-ben elfogadta a szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelvet, amely révén azt kívánja megakadályozni, hogy a tagállamok túl szigorú feltételeket szabjanak a többi uniós tagállam azon állampolgáraira, akik az adott tagállamban kívánnak szabályozott szakmát gyakorolni. A szakmai képesítések keretrendszerének célja továbbá annak biztosítása, hogy a nyújtott szolgáltatások valamennyi tagállamban ugyanazon „közegészségügyi és biztonsági” előírásoknak feleljenek meg. Az irányelvet 2013-ban aktualizálták, és 2016-ig kellett átültetni a nemzeti jogba.

A Számvevőszék különjelentésében megvizsgálta, hogy Bizottság mennyire eredményesen biztosította a szabályozott szakmákban dolgozó uniós polgárok azon jogát, hogy szakmai célból szabadon mozoghassanak a tagállamok között vagy ott vállalkozást alapíthassanak, értékelte, hogy sikeresen ösztönözte-e a tagállamokat a szabályozott szakmák számának csökkentésére, ellenőrizte, hogy eredményesen alkalmazták-e rendszereiket és a felülvizsgált irányelvvel bevezetett új elemek hasznosságát.

A Számvevőszék megállapításai a weboldalán található különjelentésből és a sajtóközleményből ismerhető meg, illetve a mellékletek között olvasható.

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.07.09.