Uniós villamosenergia-piaci reform

Az Európai Parlament elfogadta az uniós villamosenergia-piac reformját, amely stabilabbá, megfizethetőbbé és fenntarthatóbbá teszi az uniós villamosenergia-piacot.

A Tanáccsal már egyeztetett szabályokat – melyek egy rendeletből és egy irányelvből állnak – 433 szavazattal, 140 ellenében és 15 tartózkodás mellett, illetve 473 szavazattal, 80 ellenszavazattal és 27 tartózkodás mellett szavazta meg az Európai Parlament csütörtökön.

Az új szabályok megvédik a fogyasztókat az áringadozásoktól. A képviselők elérték, hogy a fogyasztóknak joguk lesz hozzáférni a rögzített áras vagy a dinamikus áras szerződésekhez, és tájékoztatást kapnak majd az általuk kötött opciókról. A szállítók nem változtathatják meg egyoldalúan a szerződési feltételeket. A képviselők azt is biztosították, hogy az uniós országok megtilthatják a szolgáltatóknak, hogy a kiszolgáltatott fogyasztók áramellátását megszakítsák, többek között a szolgáltatók és a fogyasztók közötti viták során.

Különbözeti szerződések

A jogszabály rendelkezik az úgynevezett „különbözeti szerződésekről" (Contracts for Difference, CFD), illetve az ezekkel azonos hatású, az energetikai beruházások ösztönzésére szolgáló rendszerekről. A CFD-k esetében a hatóság kompenzálja az energiatermelőt, ha a piaci árak túlságosan meredeken esnek, de kifizetéseket gyűjt be tőlük, ha az árak túlságosan magasak. A CFD-k alkalmazása minden új villamosenergia-termelésre irányuló beruházás esetében megengedett lesz, függetlenül attól, hogy megújuló vagy nukleáris energiából származik-e.

Villamosenergia-árválság

A szöveg a villamosenergia-árválság bejelentésére szolgáló mechanizmust határoz meg. Nagyon magas árak esetén és bizonyos feltételek mellett az EU regionális vagy uniós szintű villamosenergia-árválságot hirdethet ki, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy átmeneti intézkedéseket hozzanak a kkv-k és az energiaigényes ipari fogyasztók villamosenergia-árainak meghatározása érdekében.

A jelentéstevő szerint

„Ez a reform a polgárokat helyezi a villamosenergia-piac kialakításának előterébe. A szöveg intézkedéseket tartalmaz a polgárok, különösen a legkiszolgáltatottabbak védelmére és a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítására. A Parlament előrelépést tett az energia demokratizálása terén, és olyan piacszerkezetet hozott létre, amely választ ad az energiaválság által feltárt hiányosságokra. Minden fogyasztó, beleértve a mikro-, kis- és középvállalkozásokat is, hosszú távú, megfizethető és stabil árakhoz juthat majd hozzá," - mondta Nicolás González Casares (S&D, Spanyolország) jeléntéstevő.

A következő lépések

A Parlament jóváhagyása után a tagállamokból álló Tanácsnak is el kell fogadnia a jogszabályt, hogy az hatályba lépjen.

Háttér

Az energiaárak 2021 közepe óta emelkednek, kezdetben a COVID-19 utáni gazdasági fellendülés kontextusában. Az energiaárak azonban meredeken emelkedtek a gázellátási problémák miatt, miután Oroszország 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen. A magas gázárak azonnali hatást gyakoroltak a villamosenergia-árakra, mivel azok lehívási sorrenden alapuló rendszerben kapcsolódnak egymáshoz, ahol a legdrágább (általában fosszilistüzelőanyag-alapú) energiaforrás határozza meg a teljes villamosenergia-árat.

Forrás: Európai Parlament, Sajtószoba pi

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.04.11.