Több mint 800 termék létrehozásánál bábáskodott a Medikémiánál - interjú Horváth Lászlóval

Kamaránk legutóbbi küldöttgyűlésén a tagozati elismerések közül az Iparért Díjat Horváth László, a Medikémia Zrt. (önkéntes tagunk) cégvezetője kapta. Több mint 800 új termék kifejlesztése és piaci bevezetése kötődik a nevéhez a nagy múltú vegyipari cégnél.


Horváth László a Veszprémi Vegyipari Egyetemen 1981-ben lett okleveles vegyészmérnök. Pályakezdőként a Komáromi Kőolajipari Vállalatnál helyezkedett el, de már 1982 januárjában a szegedi Medikémia Ipari Szövetkezetnél, a mai társaság jogelődjénél lett alkalmazott. Kezdetben a vegyi üzemben műszakvezetőként, majd üzemvezetőként dolgozott.


Minőség és versenyképesség


1985-ben az irányításával költözött be a cég az új telephelyére. Amikor megkérdeztük tőle, hogy a több mint négy évtized vegyi üzemi munka alatt mikor volt a legnagyobb ijedelem, történt-e nagyobb tűz, robbanás vagy rendkívüli esemény a Medikémiánál, azt válaszolta, nem emlékszik ilyenre. Ugyanakkor hozzátette, az egyik legnagyobb feladataként emlékszik vissza arra, hogy a három elaprózott telephelyről a maira, a Zsámbokréti sorra költöztek át.
1992-ben a Medikémia átalakult részvénytársasággá, ekkor az igazgatóságában is tagi feladatokat kapott. 2008-ban a vezérigazgatói irányításra történt áttéréskor a közgyűlés cégvezetővé választotta.


A Medikémia Zrt.-nél és jogelődjeinél eltöltött bő négy évtizedből 35 éven át irányította a műszaki fejlesztést, az időszak alatt elért sikereit a több mint 800 új termék, ezer feletti számú összetétel-módosítás, valamint több mint 1300 csomagolásváltás vagy kiszerelés-módosítás bizonyítja. A társaság egyik cink-festék aeroszolját közvetett úton 22 országba exportálja.


Mindent fejlesztettek


Már két éve nyugdíjas, de idén május végéig dolgozott. – Ezt ígértem korábban a felügyelőbizottságnak és Pálmai Antal vezérigazgatónak – fogalmazott a díjazott. Így aztán neki is nagy része volt abban, hogy uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővítette kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó Medikémia Zrt.


A fejlesztés az automatizálás növelésével a termelékenység javítását szolgálta és a társaság teljes termékportfólióját érintette. A cég festékgyártási kapacitása bővült, a tűz- és robbanásveszélyes folyadékok kiszerelő képessége pedig kétszeresére nőtt.


És jött a Covid


Ha – ahogy mondani szokták – „tűz-víz-repülős” történések nem is voltak a Medikémiánál, a Covid azért őket is érintette. Viszonylag gyorsan reagáltak, ennek az időszaknak köszönhetik egyik végleges forgalmazási engedéllyel rendelkező terméküket, a szórópisztolyos Hippolit felületfertőtlenítőt.


A Covidot Horváth László sem úszta meg. – Egy oltás után kaptam el, két hét kórház, hat hónap kellett a teljes gyógyuláshoz a poszt-covid problémák miatt. Kaptam az oxigént, nélküle nem tudtam meglenni, de szerencsére nem kellett a lélegeztetőgép – emlékszik vissza.
Három, a Szellemi Termék Nemzeti Hivatalnál formatervezési mintaként elismert csomagolóeszköz-konstrukció létrehozása is Horváth László nevéhez fűződik. Szaktudását a Magyar Aeroszol Szövetség elnökségi tagjaként is kamatoztatta. Munkásságát a Magyar Iparszövetség 2016-ban Alkotói Díjjal ismerte el. Emellett a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség „A Csomagolópapír Haladásáért” díjának 2023. évi kitüntetettje lett.


Kezd hozzászokni a pihenéshez


Három unokája és két lánya van, egyikük fogorvos Szentendrén, a fiatalabb közgazdászként dolgozik a Budapest Főváros Kormányhivatalában és pályázatokkal foglalkozik.


– Kezdek hozzászokni a pihenéshez, de maradt még némi medikémiás munka, a szabályzatok, utasítások rendezése, a szervezeti változások átvezetése, de már nem a régi tempóban – mondja érdeklődésünkre, hozzátéve, családi házban él – ott mindig van munka. Plusz kedvenc hobbija is „medikémiás”, vitorlázik, 35 éve csinálja már, és egy barátjával ketten osztoznak egy Balaton 31-es hajón. És már a nagyobbik lányának is megvan a vitorlás vizsgája.

 

Új ügyvezető


Deák Csaba személyében nemrégiben új ügyvezető igazgatója lett a Medikémia Zrt.-nek, a szakember 1991-ben diplomázott a Külkereskedelmi Főiskolán, majd később másoddiplomát szerzett a BME Gazdaságtudományi Karának MBA mesterképzésén. Spanyolul és angolul felsőfokon beszél. –  Tíz évet a bankszektorban dolgoztam, ezt követte a papír- és a vegyipar. Volt egy kisebb kitérőm egy háztartás-elektronikai disztribútor cégnél, utána tértem vissza a gyártás területére. Ez viszont már a Medikémiát jelentette – mondta. Feladata a legnagyobb tulajdonos és a cégvezető nyugdíjba vonulása után a vállalat operatív irányítása, a társaság hatékony működtetése. Célja, hogy új piacok felkutatása, termékek fejlesztése révén minél eredményesebb legyen a nagy múltú hazai vállalkozás.