Társadalmi egyeztetésen a Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása és a Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása

Megjelent a Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatásáról (KAP-RD04A-RD04B-1-24) és a Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatásáról (KAP-RD04a-RD04b-2-24) szóló pályázat felhívásának társadalmi egyeztetése.

A pályázati felhívásokhoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat a pályázati felhívás érintett fejezetének megjelölésével várják 2024. április 14. napjáig a kap_tarsadalmasitas@am.gov.hu e-mail címre, a tárgyban a pályázat kódját egyértelműen jelölve.

A „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” pályázat főleg nagyobb élelmiszeripari vállalkozások számára igényelhető. A pályázatban a támogatási kérelmeket 2024. július 30-tól forráskimerülésig, de legkésőbb 2025. március 17-ig lehet benyújtani, a felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 150 Mrd Ft.

A „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” a kisebb vállalkozásoknak szól, amelyben kevesebb kötelező vállalással, és könnyített feltételekkel juthatnak támogatáshoz a kisebb élelmiszeripari vállalkozások. A felhívásra 2024. június 25-től forráskimerülésig, de legkésőbb 2025. február 3-ig lehet pályázni. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 Mrd Ft.

A pályázatokat két célterületre bontották:

  • 1. célterület a mezőgazdasági termékek értéknövelése és piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása,
  • 2. célterület pedig a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsoló zöld beruházások támogatására fókuszál.

 

Egyúttal felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Közös Agrárpolitika keretében rövidesen meghirdetésre kerül az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázati program. A pályázat célja, hogy hozzájáruljon az állattartó telepek versenyképességének növeléséhez.

Jelen felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a mezőgazdasági termelő mikro-, kis- és középvállalkozások– beleértve az őstermelőket és családi gazdaságokat, amelyek a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben:

  • legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek,
  • árbevételüknek legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

A támogatás mértéke vissza nem térítendő támogatás keretében maximum 5 milliárd Ft.

Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására várhatóan 2024 áprilisától lesz lehetőség, szakaszosan.