Július 11-ig igényelhető támogatás az Irinyi terv keretében

A magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztését és piacra vitelét támogató iparstratégiai programban 2,2 milliárd forint költségvetési forrás áll majd a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére, amelyre június 28-tól lehet beadni a kérelmeket - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye szerint az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország akkor erős, ha minél több hazai márka és magyar tulajdonú vállalat alkalmaz korszerű zöld technológiát, és munkavállalóinak biztos megélhetést nyújtva világszínvonalú termékeket állít elő. A programban a 2016-os indulása óta 54 cég nyert el mintegy 8 milliárd forint támogatást, aminek felhasználásával közel 20 milliárd forint értékű beruházás valósulhatott meg.

Az Irinyi Terv iparstratégiai támogatási programban elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás maximális összege 400 millió forint, míg a legkisebb támogatható projektméret 142,8 millió forint úgy, hogy a beruházáshoz nyújtható támogatás összegének el kell érnie az 50 millió forintot. Azért, hogy minél több vállalkozás részesülhessen támogatásban, a korábbi gyakorlatnak megfelelően a támogatási intenzitás várhatóan az idén is egységesen 35 százalékos lesz. A megítélt összegeket a vállalkozások többek között kapacitás- és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonysági és megújuló energia használatát célzó beruházásra fordíthatják.

A támogatási kérelmeket 2021. június 28. és 2021. július 11. között lehet az Elektronikus Pályázó Tájékoztató Felületen benyújtani.