Japán üzleti lehetőségek az élelmiszeriparban

Milyen előnyei vannak a hazai vállalkozásoknak a japán élelmiszer-export területén? Milyen értékesítési csatornákat érdemes használni és mire kell figyelnünk az üzleti tárgyalások során? Ezekre és még sok más kérdésre is választ ad az EU-Japan Centre és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló online tájékoztató november 19-én.

A tavaly életbe lépett Európai Unió és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás (EPA) a világkereskedelem egyharmadát lefedő szabadkereskedelmi övezetet hozott létre. Ennek részeként a közel 600 milliós piacon kölcsönösen lebontják a vámokat, ösztönözve az export-import tevékenységet és biztosítva a szellemi tulajdonjogok és az élelmiszeripari termékek eredet védelmét. Jelentősen csökkentek a vámok számos jelentős magyar export termékre mint a baromfihús, méz, bor, illetve sertéshús.

Az online tájékoztató keretében részletes képet kaphat a hazai vállalkozások előtt nyitva álló lehetőségekről és az exporthoz kapcsolódó vámkezelési eljárásokról az első lépésektől kezdve a partnerkeresési lehetőségekig Japánban.
Az előadások angol nyelven zajlanak.

Időpont: 2020. november 19. (csütörtök) 10.30
Helyszín: ONLINE (a csatlakozási link előzetesen kerül kiküldésre a regisztrált résztvevők számára)

REGISZTRÁCIÓ

Programterv

10.30-11.00 A japán kultúra megértése és üzleti környezetének sajátosságai
Előadó: C. Nakabayashi

        • üzleti kultúra
        • tárgyalási szokások
        • japán fogyasztói magatartás, piac- és termékorientáció
        • japán élelmiszerpiac, szegmensek és értékesítési lehetőségek

11.00-11.10 Kérdések és válaszok

11.15-12.00 Az élelmiszeripari termékek Japánba történő exportjának folyamata, eljárásai és tervezése
Előadó: C. Nakabayashi

        • Magyarország előnyei a japán élelmiszer-export területén
        • exportstratégia, a tervezés első lépései
        • vámkezelési eljárások Japánban
        • EU – Japán gazdasági partnerségi megállapodás (EPA) előnyeinek kihasználása

12.00-12.10 Kérdések és válaszok

12.15-13.00 Az egyes élelmiszeripari termékek piacra jutási lehetőségei
Előadó: Yvan Van Eesbeek

        • EPA bemutatása – főbb pontok
        • marha- és sertéshús
        • feldolgozóipar: tészták, üdítőitalok
        • bor, alkoholos italok
        • sajtok és egyéb tejtermékek

13.00-13.10 Kérdések és válaszok

Előadók
Chieko Nakabayashi, egyetemi tanár, Université Libre de Bruxelles
Korábban az ENSZ Iparfejlesztési (UNIDO) , az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági (FAO) Szervezetében , valamint a japán fejlesztéi ügynökségnél (ODA) dolgozott szakértőként.

Yvan Van Eesbeek, szakértő , EU-Japan Centre
Több, mint 25 éves tapsztalattal rendelkezik az Európai Bizottság tanácasdójaként a nemzetközi kereskedelmi tárgyalások területén.

A rendezvény angol nyelven zajlik.

Amennyiben konkrét kérdése van a témával kapcsolatban, azt a regisztráció során tudja előzetesen megírni az előadóknak.

Az eseményen való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött:
https://www.eu-japan.eu/registration-form-pecs-baranya-webinar-19-november-2020

Szerző: PBKIK
2020.11.03.