Ágazati alapvizsga: a vármegye leendő szakemberei adtak számot tudásukról

Az ágazati alapvizsga az adott ágazatban történő munkavégzéshez szükséges szakmai alaptudást és kompetenciát méri. A szakképző intézmény által szervezett ágazati alapvizsgát az adott intézmény oktatóiból és az elnökből álló vizsgabizottság előtt kell letenni. A vizsgabizottság elnökét a szakképző intézmény feladatellátási helye szerint illetékes területi gazdasági kamara – jelen esetben a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - delegálja.

Kamaránk kirendeltsége a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakképző Iskolában járt, ahol épületgépész technikus szakmában tartottak ágazati gyakorlati alapvizsgát. A vizsgázók a vizsgaszervező által megadott séma és csőtípus alapján egy csőhálózatot készítettek el. Egy a már korábban elkészített egységet kell beépíteni a vizsgán a produktumba, a PTT és KKK követelményei szerinti csőkötési technológiák alkalmazásával. Az életben, így a vizsgán is nagyon fontos szempont, hogy az elkészült csőrendszer kiállja a nyomáspróbát.

Farkas Péter gyakorlati oktató elmondta, az elvégzett feladatok és a munkadarab minősége nagyon jól megmutatja, hogy a vizsgázó mennyire tudta megtanulni és elsajátítani az alapismereteket és az azokhoz tartozó technikákat. Hozzátette, jellemző, hogy a gyakorlati vizsgák jobban sikerülnek az elméleti vizsgáknál – ez többnyire a szakma sajátosságaiból fakad. Az ágazati alapvizsgát követően a diákok kikerülnek duális partnerekhez külső képzőhelyekre. Kiemelte, az iskolának nagyon jól bejáratott partneri kapcsolatai vannak: százas nagyságrendben állnak rendelkezésre olyan cégek, akikkel a diákok felvehetik a kapcsolatot és a későbbiekben akár szakmailag ki is teljesedhetnek.

A diákoknak a gyakorlati vizsgán három órája volt elkészíteni a munkadarabot. Kérdésünkre válaszolva az egyik, a vizsgafeladattal már elkészült vizsgázó elmondta, az írásbelivel és a gyakorlati vizsgájával is elégedett. Nem találta nehéznek a feladatokat, hiszen fiatal kora óta erre készült, ezzel szeretne foglalkozni, a családi vállalkozás nagyban megkönnyítette a helyzetét. Ugyanakkor fontosnak tartja a szakmai tanárok szerepét, elmondása szerint kiváló színvonalú oktatásban részesültek.

A vármegyében összesen 193 ágazati alapvizsga zajlik, 3438 vizsgázó részvételével.

 

Intézmények:

Szegedi Szakképzési Centrum: 98 /1978

Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum: 64 /857,

Egyéb fenntartású intézmény: 31/ 603 fő

 

Kiemelkedő irányzatok:

Informatikai és távközlés 24/463

Turizmus-vendéglátás 20/356

Gazdálkodás és menedzsment 14/337

Elektronika és elektrotechnika 17/336

 

GFA-KA-KIM-17/2022/TK/05