A kamara rövid gazdasági hírei 2023. június 29. csütörtök

Javulnak az államadósok globális hitelkondíciói

Valamelyest javultak az év eleje óta a globális szuverén adósi kör hitelpiaci kondíciói - áll a Fitch Ratings tegnap bemutatott félévi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő közölte: ennek alapján a világgazdasági szintű államadósi kör kilátását az eddigi romlóról semlegesre javította. A ház a lépés indokai között kiemelte az európai energiahordozó-árak markáns csökkenését és a kínálati oldalról jelentkező hiányok kockázatának enyhülését. A Fitch londoni elemzői szerint ezek a tényezők azt jelentik, hogy a legtöbb európai gazdaság elkerüli a recessziót, és az infláció lassulásnak indul.

Javítana innovációs rangsorba elfoglalt helyén Magyarország

Magyarország a globális innovációs indexben a mostani 34. helyről a 25., míg az európai rangsorban a most elfoglalt 21.-ről a 10. helyre akar előrelépni 2030-ra - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára. Bódis László a Startup Factory konferencián hozzátette: ezekkel a mérőszámokkal azért érdemes foglalkozni, mert jól megragadják egyebek mellett, hogy egy-egy ország innovációs ökoszisztémájába mennyi forrást tesz bele az állam, a vállalatok, ennek milyen az eredménye. Ezen felül például megmutatja, hogy a vizsgált országoknak mennyi nemzetközileg értelmezhető és mennyi exportképes vállalatuk van. A kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztémába 2021-ben és 2022-ben is körülbelül 900 milliárd forint áramlott be, az összeg egyharmadát az állam, kétharmadát a piaci szereplők adták. 

Rendkívüli fizetésemelést kérnek a magyarok

A magyar vállalatok mintegy felénél igényelnek rendkívüli béremeléseket az alkalmazottak, azonban a jelenlegi helyzetben sok vállalatnak már a leépítések elkerülése is gondot okoz – derült ki az Intrum kutatásából. Leginkább a vendéglátásban lehetnek veszélyben a munkahelyek, azonban azok, akik főleg exportra termelnek, viszonylag biztonságban vannak. A magyar vállalatvezetők 40 százaléka számolt be arról, hogy a munkavállalók egy része rendkívüli emelést kért az elmúlt évben. Mindezt az infláció miatt megemelkedett kiadásaik fedezése indokolta.