A kamara rövid gazdasági hírei 2023. június 27.

Megjelent az NTAK adatszolgáltatást módosító rendelet

Megjelent az NTAK adatszolgáltatást módosító rendelet. A kormány elfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatát, így a vendéglátó üzletek és jeggyel látogatható turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége szakaszosan indul el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé. Július 1-jétől az NTAK-ba kizárólag azok a törvényben jelzett vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői kötelesek a forgalmi statisztikai adatok továbbítására, amelyek vendéglátásból, illetve jegyeladásból származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. Hangsúlyozzák, hogy azoknak az üzleteknek, amelyeknek vendéglátásból, illetve jegyeladásból származó nettó árbevételük 2022-ben nem érte el a 12 millió forintot, nem kell adatot szolgáltatniuk az NTAK-ba a rendelet szerint, a regisztrációi viszont kötelező.

További három hónapig marad a kamatstop

A június végén lejáró betéti kamatstopot további három hónappal meghosszabbította a kormány. A kamatmaximalizálás csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik, a kisbefektetők viszont egyébként sem kapnak akkora kamatot, hogy beleütköznének a kamatplafonba – derült ki a Bank360 közleményéből. A betéti kamatstopot 2022. november 22-étől vezette be a kormány, először március 31-ig. Ezt hosszabbították meg először június 30-ig, majd most szeptember 30-ig. A kormány döntése nem általános, mindenkire egyformán érvényes betéti kamatstopot határoz meg.

Új együttműködő csatlakozott a Mol műanyaghulladék-hasznosításához

Új együttműködő csatlakozott a Mol műanyaghulladék-hasznosításához. A Lummus Technology együttműködik a műanyaghulladékok kémiai újrahasznosításában - közölte előbbi szervezet. A Mol a stratégiai céljai teljesítésével indokolta az együttműködést. Évi 40 ezer tonnás műanyag-újrahasznosító kapacitásukat a közlemény szerint több mint 100 ezer tonnára növelnék, és abban is bíznak, hogy a Lummus technológiája hozzájárul üzleti tevékenységük fenntarthatóságához. Technológiájukat, amely a műanyaghulladékot nagy értékű alapanyagokká alakítja át, a Mol magyarországi és szlovákiai üzemeiben hasznosítják.  A társaság ezzel olyan megoldást kínál, amely megbízhatóan és gazdaságilag is fenntartható módon, szilárd koksz termelése nélkül segít a hulladékkezelésben - tették hozzá.

Nagy Márton az Eaton Corporation vezetőivel egyeztetett

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta Christopher Hesst, az Eaton Corporation globális közkapcsolati alelnökét, valamint Eamonn Hughest, a Johnson Controls vállalati pénzügyekért felelős alelnökét.  A felek áttekintették a gazdaság és az ipar előtt álló kihívásokat és aktuális folyamatokat, a globális minimumadó kérdéskörét, valamint a potenciális jövőbeli üzleti befektetési lehetőségeket. Az Eaton Magyarországon több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat a budapesti, BSC Üzleti és Szolgáltató Központban, illetve a győri gyártóközpontjukban.