A kamara rövid gazdasági hírei 2023. június 26.

Romlottak az üzleti várakozások júniusban

Az üzleti várakozások júniusban érezhetően romlottak, visszaestek a legutóbbi mélypontot jelentő, tavaly október-novemberi szintre a (GKI) Gazdaságkutató által végzett felmérés szerint. A magas infláció miatti keresletszűkülés ezek szerint érezteti erős negatív hatását. Az iparban ugyan az elmúlt időszaki termelés megítélése nem változott, de a rendelésállomány és a készletek megítélése, valamint a termelési kilátások is romlottak. Az építőiparban az előző háromhavi termeléssel való elégedettség lényegesen, a rendelésállományok értékelése enyhén romlott. A kereskedelemben az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése durván, a készletekről alkotott vélemény pedig csak némileg lett kedvezőtlenebb. A szolgáltatásban az általános üzletmenet megítélése enyhén, de a forgalmi várakozások jelentősen romlottak.

A hónap végéig lehet pályázni családbarát munkahelyek létrehozására

A hónap végéig még lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A felhívással a kiírók a munkahelyek már meglévő és tervbe vett családbarát fejlesztéseit díjazzák. A 100 millió forint keretösszegű pályázatra június 30-ig várják a jelentkezéseket. A Családbarát Munkahely pályázat évek óta családbarát kezdeményezések, programok bevezetésére, szolgáltatások kialakítására ösztönzi a vállalatokat és az intézményeket, és az elmúlt években számos jó gyakorlat megvalósulását segítette. Ilyen egyebek mellett a gyermekfelügyelet biztosítása, játszószoba kialakítása, szünidői táborok szervezése és szünidői fizetett szabadság bevezetése.

Fontos információt közölt a NAV a nyári diákmunkával kapcsolatban

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra. Sőt, esetükben igénybe vehető a 25 év alattiak kedvezménye is – írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szervezet figyelmeztet, hogy a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2024. január 31-ig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.

Nagyot esett a német gazdasági hangulatindex

A várakozásokat is alulmúlva, meredeken esett az Ifo Intézet német gazdasági hangulatindexe. Az üzleti bizalmi index májusban 88,5-re csökkent az előző havi 91,5-ről. Németország az első negyedévben az egyetlen európai nagygazdaságként került recesszióba. Mindez intőjel lehet Magyarországnak is, hiszen a feldolgozóipar legfontosabb exportpiaca a német.