A kamara rövid gazdasági hírei 2023. július 6. csütörtök

Kamaránk 2023. július 6-i rövid gazdasági hírei:

Tovább gyengült a forint

Több hónapos mélypontjára zuhant a forint árfolyama. A magyar deviza két napja kezdett mélyrepülésbe, ma reggel egy euró árfolyama meghaladta a 381 forintot. A Portfolio szerint a gyengülésnek alapvetően két oka van: az egyik az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, mely komoly kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben, emellett az utóbbi hetek állampapírpiaci folyamatai is a forint ellen dolgoznak.

Budapesten tartanak ki legtovább az építőipar megrendelései

Az építőipar szerződésállománya országosan 28 százalékkal, míg Budapesten mintegy 15 százalékkal lett kisebb éves szinten, ezáltal legtovább a fővárosban fog kitartani olyan mértékben a piaci megrendelés, mint amire a szakma vágyakozik - mondta az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Osztályának éves osztályértekezletén ugyanakkor jelezte, hogy várakozásuk szerint az év második felében a megrendelésállomány volumene már Budapesten is jelentősen csökkeni fog. Kiemelte, hogy minden megrendelői szegmens csökkenti a megrendelését. Koji László a megrendelésállomány csökkenése kapcsán jelezte, hogy ha nem jelennek meg kedvező folyamatok a fizetőképes kereslet oldalán az év második felében, akkor éves átlagban az építőipar országosan 5, Budapesten 2-3 százalékkal kevesebb foglalkoztatottal tervezi a rendelkezésre álló munkák elvégzését.

Majdnem 13 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma

Majdnem 13 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalmának volumene az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,3 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,0 százalékkal mérséklődött. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 10,9 százalékkal csökkent. Májusban az országos kiskereskedelem forgalma 1514 milliárd forintot ért el.

Javult a német autógyártók üzleti helyzete

A korábbinál lényegesen kedvezőbbnek értékelték júniusban aktuális üzleti helyzetüket a német járműipari vállalatok a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint. A mostani javulást megelőzően a várakozások mutatója zsinórban öt hónapon keresztül csökkent. A most mért kedvezőbb megítélés ellenére ismét áremelést terveznek a szektorban, a német autógyártók körében ugyanis nagyfokú bizonytalanság uralkodik; az áremelések elsősorban a prémiumszegmenst és az elektromos járműveket érinthetik.