A kamara rövid gazdasági hírei 2023. július 3. hétfő

Cikkünkben olvashatja kamaránk július 3-i rövid gazdasági híreit.

Nagy a bizonytalanság a német vállalatok körében

Nagy bizonytalanságot érzékel a német vállalatok körében a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara. Peter Adrian, a kamara elnöke egy interjúban elmondta: Németország recesszióban van. Azon kevés európai országok közé tartozik, amelyek gazdasági teljesítménye ismét a járvány előtti szint alá esett – tette hozzá, megjegyezve, hogy nem is észlelhetőek egyelőre egy széleskörű fellendülés jelei. Szerinte a gazdaság lejtmenetben van és nem merné egyelőre megjósolni, hogy mikor fognak újra fellendülni a dolgok, már annak is örülhetnek, ha az év végén nulla lesz a gazdasági növekedés, és nem negatív.

Egyre tudatosabbak vagyunk a hitelek felvételekor

Óvatosabban, tudatosabban viszonyulnak a hitelfelvételhez a 25-54 évesek 2023-ban, mint egy évvel korábban. Az OTP Bank megbízásából készített idei felmérés eredménye szerint a válaszadók csaknem fele venne fel hitelt, ha valamilyen tervezett kiadást nem tudna saját forrásból fedezni, ami jelentős, több mint 10 százalékos visszaesést jelent a 2022-es felmérés adataihoz képest. A hitelfelvétel céljában ugyanakkor nincs változás. A legtöbben gépkocsi beszerzésére fordítanák a pénzt, a második helyen a lakásfelújítás áll, amit a háztartási gép vásárlása és a lakás korszerűsítése követ. A megelőző évhez képest változás, hogy 3 százalékkal kevesebben, 100-ból 23-an nyilatkoztak úgy, hogy a saját megtakarításaikból képesek lennének finanszírozni egy váratlan nagyobb kiadást.

Továbbra is nehezen igazodnak el a vállalkozók az új hulladékgazdálkodási rendszerben

Továbbra is nehezen igazodnak el a vállalkozók az új hulladékgazdálkodási rendszerben a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara tapasztalatai szerint. A változásnak köszönhetően vezették be a kiterjesztett gyártói felelősség fogalmát, az ezt szabályozó jogszabályt ráadásul nemrégiben módosították is. Emellett ebben a hónapban már csak azoktól a vállalkozásoktól szállítják el a szelektív hulladékot, melyek regisztráltak a MOHU partnerportálon, a mohu.hu-n. A változásokban való eligazodást segítve a vármegyei kereskedelmi és iparkamara a csmkik.hu/mohu oldalon összegyűjtötte az információkat, a további kérdéseket pedig a tajekoztatas@csmkik.hu címen várják.

Csongrád-Csanád vármegyében is ellenőrzéseket tart a NAV

Csongrád-Csanád vármegyében is ellenőrzéseket tart a NAV a következő napokban. Az adó és vámhivatal munkatársai ezúttal a lángossütők működését vizsgálják holnap és holnapután. Az ellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik majd.

Az első félévben több mint 1 gigawattal nőtt a hazai napelemes kapacitás

Az idei év első felében több mint 1 gigawattal nőtt a hazai napelemes kapacitás - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai szerint július 1-jével átlépte az 5000 megawattot a hazai ipari és háztartási méretű napelemes rendszerek összes beépített kapacitása. A tavalyi 1100 megawattos bővülés éves rekordot jelentett, idén az első hat hónapban 1023 megawattos a növekedés. A korábban 2030-ra várt 6 gigawatt összes kapacitáshoz képest a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv kétszeres beépített teljesítménnyel számol a következő évtized elejére. A tárca szerint az ipari méretű naperőművek összes beépített kapacitása június elejével múlta felül a 3000 megawattot. Háztartási méretű napelemes rendszerekből pedig már több mint 200 ezer üzemel Magyarországon.