A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.31.

Újabb termékkategóriákkal bővülhet az árfigyelő rendszer

Rendkívül népszerű az online árfigyelő rendszer, július elsejei indulása óta már több mint 650 ezer látogató kereste fel a weboldalt. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba Balázs közölte, a rendszer bevált, így hamarosan tovább bővíthetik és fejleszthetik azt. Mint elmondta, van értelme a rendszer fejlesztésének és bővítésének, az árversenyt látva érdemes elgondolkodni azon, mely termékkategóriákat lehetne a figyelt termékkörbe bevenni, ilyenek lehetnek például a háztartási cikkek. Újabb kereskedelmi egységek csatlakozásával még nagyobb árverseny várható, és nagyobb látogatottság lesz elérhető – tette hozzá. A versenyhivatal elnöke hangsúlyozta, a hat kereskedelmi lánc versenye befolyásolja a rendszert, ez pedig közvetve az árak csökkenésére és az inflációra is kedvező hatással van.

Ötödével esett vissza a lakásépítés az első fél évben

Az első fél évben 7353 új lakás épült, 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, 39 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Főleg a vállalkozások által épített lakások száma esett vissza szám szerint 24 százalékkal, miközben a természetes személyek építkezése ennél mérsékeltebben, 5,3 százalékkal csökkent.

Az ÉVOSZ kamattámogatott hitel alkalmazását javasolja a lakások felújításához

A lakóingatlanok energiamegtakarítását célzó felújításához kamattámogatott hitelt, illetve vissza nem térítendő támogatást javasol az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Az ÉVOSZ maximum 5 millió forint nagyságrendű hitel mértékéig javasolja a kamattámogatást, évi 5 százalékos kamatláb alkalmazásával. Emellett szerintük lehetőséget kellene adni 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás igénybevételére. Gépészeti felújításnál pedig további 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást tartanak szükségesnek. A szakszövetség szerint ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert a 4,6 milliós magyarországi lakásállomány mintegy 80 százaléka már nem felel meg az energetikai elvárásoknak.

Biztatóak az eurózóna legfrissebb gazdasági adatai

A francia, német és spanyol gazdasági termelés legfrissebb adatai "elég biztatóak", és megerősítik az Európai Központi Bank (EKB) várakozásait - mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke egy interjúban. Szerinte ezek az adatok alátámasztják az idei 0,9%-os GDP-növekedési forgatókönyvünket az euróövezetben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kamatemelési ciklus szeptemberben véget ér, mint mondta, az is előfordulhat, hogy szüneteltetik a kamatemeléseket, de az is, hogy még lesz újabb emelés is.