A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.27.

Inflációról, kötelező akciókról és rezsicsökkentésről is szó volt a mai Kormányinfón

Ha minden jól megy, már októbertől egy számjegyű lehet az infláció – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. A tárcavezető szerint a kabinet jelenlegi legfontosabb feladata, hogy az infláció káros hatásaitól megvédje az embereket. Ezt szolgálják a kötelező akciók is, amelyek mértékét augusztustól 15 százalékra emelik. Összesen 3,1 milliárd forint bírságot szabtak ki azokra, akik az árstopokat nem tartották be, szerinte vannak, akik ilyenkor is nyerészkedni próbáltak. A politikus a jövő évi inflációról elmondta, reális, hogy 6 százalékos legyen. Hangsúlyozta, nagyon fontos a rezsicsökkentés fenntartása és kedvezményes élelmiszer-vásárlást biztosító intézkedések megtartása.

Jelentősen visszaesett a folyó fizetési mérleg hiánya az első negyedévben

Az idei első negyedévben a folyó fizetési mérleg szezonálisan kiigazított negyedéves hiánya jelentősen, a GDP 3,4 százalékára esett vissza – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A külső egyensúlyi mutatók – a régiós országokban is jellemző – javulása a külkereskedelmi egyenleg növekedésére vezethető vissza. A közleményben kiemelték: egyrészt a hazai szektorok alkalmazkodása és az exportbővülés nyomán a nem energia jellegű tételek egyre nagyobb többletet mutatnak. Másrészt az év elején visszaeső energiaárak miatt számottevően javult a cserearány. Végül a szolgáltatásegyenleg többlete is számottevően bővült, már meg is haladja a járvány előtti szintet.

A kínai Sunwoda 580 milliárd forintos beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét

Mintegy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A fejlesztés nyomán több ezer új munkahely jön létre. A politikus hozzátette, ez az idei évben bejelentett legnagyobb beruházás eddig. Ez a harmadik olyan beruházás idén, amely egymilliárd euró fölötti értéket képvisel, és ezzel már biztossá válik azon vállalás teljesíthetősége, miszerint a tavalyi beruházási rekordot idén nemcsak meghaladják, hanem meg is duplázzák – fogalmazott Szijjártó Péter.

Megemelte az irányadó dollárkamatot a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal megemelte az irányadó dollárkamat-tartományt. Az irányadó kamattartomány 5,25-5,50 százalék. Az alapkamat legutóbb 2001. január végétől április végéig állt ezen a szinten.    A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az indoklásban szilárdnak és ellenállónak nyilvánította az amerikai bankrendszert. Hangsúlyozta, hogy a döntés az infláció két százalékos célhoz közelítését szolgálja a maximális foglalkoztatottság biztosítása mellett.