A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.26.

Újra csökkent az irányadó kamat, lejjebb ment az MNB

Az egynapos betét kamatát újabb 1 százalékponttal 15 százalékosra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank a július végi kamatdöntő ülésén, amelyen az alapkamatot 13 százalékon hagyta. A jegybank havi 1 százalékos vágásai csökkentik a referenciakamatokat, amitől a hitelek is olcsóbbá válhatnak. A jegybank folytatni fogja az egynapos betéti tender kamatának csökkentését, hogy összezáruljon az alapkamattal. Mivel az infláció folyamatosan csökken, már ősszel pozitívak lehetnek a reálkamatok, és az év végére érezhetően 10 százalék alatti alapkamattal számol az MNB – mondta Virág Barnabás alelnök a kamatdöntés után.

Augusztus 1-től új konstrukciójú Prémium Magyar Állampapír-sorozat vásárolható

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) új konstrukciójú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) hirdet meg a lakosság részére, amelyet augusztus 1-től lehet megvásárolni online vagy személyesen - közölte az ÁKK. Az új konstrukcióban a 2033-as lejáratú állampapír évi 14,75 százalék induló kamatozású, amelynek éves kamatprémiuma 0,25 százalék. Az év első hat hónapjában bruttó 2129 milliárd forint összegben vásároltak PMÁP-ot.

A Suzuki újabb, 9,3 milliárd forintos beruházást hajt végre Magyarországon

Újabb, 9,3 milliárd forintos beruházást hajt végre a Suzuki Magyarországon. A fejlesztés nyomán a japán cég egyrészt bővíti a gyártókapacitásait, másrészt nagy lépést tesz az esztergomi üzem karbonsemleges átállásáért - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tokióban. Kiemelte, bővítik a lökhárító-, a festő- és a hegesztőüzem kapacitását, csúcstechnológiájú gépeket szereznek be, illetve napelemes erőművet építenek. A politikus közölte, hogy ehhez az állam 1,9 milliárd forint értékű támogatást nyújt, hozzájárulva ahhoz, hogy a cég magyarországi munkavállalói létszáma elérje a háromezer főt.

Derülátó az IMF az idei világgazdasági kilátások kapcsán

Az áprilisi 2,8%-ról 3%-ra emelte az idei évi globális GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az áprilisi 1,3 százalékos becsléséhez képest 1,5 százalékra javította a fejlett országok idei évi növekedésére vonatkozó várakozását a Valutaalap, miközben a jövő évi adatot 1,4 százalékon tartotta. Az országcsoport hazai összterméke (GDP) 2,7 százalékkal nőtt tavaly. Az euróövezetben a tavalyi 3,5 százalékos GDP-növekedés után idén 0,9 százalékos bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal magasabbat az áprilisi prognózisban jelzettnél, 2024-ben pedig 1,5 százalékost 1,4 százalék helyett.