A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.21.

Egyre nagyobb használatban van az online árfigyelő rendszer

Július óta csaknem 7 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek ára, ami azt jelenti, hogy eredményes az online árfigyelés és a kötelező akciózás – ismertette a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal július elsején indította el az online árfigyelő rendszert. Ennek célja az, hogy az egyes élelmiszeripari termékek napi eladási árának megjelenítésével segítse a fogyasztói döntéseket, és a piaci verseny fokozásán keresztül lejjebb szorítsa az árakat, ezzel is hozzájárulva az infláció mielőbbi letöréséhez. Az elmúlt egy hétben az online platformra kötelezően szolgáltatandó 62 termékkategóriából 38-ban tovább mérséklődtek az átlagárak: leginkább a kefir, a margarin, a spagetti és a zöldpaprika árai csökkentek.

Gulyás Gergely szerint akár már októberre egyszámjegyűre csökkenthet az infláció

Gulyás Gergely szerint a kormány most már biztosan teljesíteni tudja azt a vállalását, hogy év végéig egyszámjegyűre törje az inflációt, sőt, szerinte ez már októberre, novemberre bekövetkezhet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, az infláció letörése megoldja ugyan az egyik nagy problémát, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy látnánk, hogy az európai gazdaság, amely az orosz nyersanyag hiányában teljesen átalakul, milyen kiutat talál a jelenlegi helyzetből. Magyarország mentesítést kapott, továbbra is be tud szerezni gázt és olajat Oroszországból, de az európai gazdasági modell is egy komoly kihívásnak van kitéve, mert attól a német gazdaságtól függ, amely nem csupán a kiválóan fejlett és szervezett német technológián, hanem az olcsó orosz energián is alapult - magyarázta a politikus egy pódiumbeszélgetésen.     

Több cég emelt bért idén, mint amennyi tervezte

Négy cégből három emelt bért eddig idén, annak ellenére, hogy ezt mindössze tízből hat tervezte – derült ki a Profession.hu felméréséből. Azokon a munkahelyeken, ahol idén már volt fizetésemelés, a leggyakrabban maximum 10 százalékot adtak, de 3 százaléknál a 20 százalékot is meghaladta ennek mértéke. Vannak olyan vállalatok, ahol egy második körös bérfejlesztéssel is számolnak még ebben az évben. Jelen állás szerint a többségében fehérgalléros állásokat kínáló cégeknél várható még a második félévben fizetésemelés, valamint a nehézipar, gépgyártás, adminisztráció és szolgáltatást támogató területeken működő vállalatoknál.

Nagyot nőtt az államadósságok utáni kamatfizetési kötelezettség

A Fitch nemzetközi hitelminősítő közölte: számításai szerint az általa államadós-besorolással ellátott gazdaságok portfóliójának tagjai 2023 egészében várhatóan 2300 milliárd dollár körüli kamatköltséggel számolhatnak szuverén adósságállományuk után. A vállalat szektorelemzése szerint ez annak a következménye, hogy a fejlett ipari gazdaságok kamatkiadásai 2020 óta 47 százalékkal, a feltörekvő gazdaságok szuverén kamatterhei 40 százalékkal emelkedtek.