A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.20.

A pénzügyminiszter szerint jók a magyar gazdaság kilátásai a stabil növekedésre

Bár Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezők, a magyar gazdaság már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter egy gyártócsarnok átadásán. Az aktuális gazdasági környezetet összegezve elmondta: a foglalkoztatottság a 2010 óta létrehozott, közel 1 millió új munkahellyel rekordszinten áll, a 4 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legkedvezőbb eredmény az uniós országok körében. Hozzátette: a hazai beruházási ráta az Európai Unióban jelenleg a legmagasabb, a külföldi működő tőke magas aránya szintén igazolja a magyar gazdaság vonzerejét.

Mintegy 19 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1853 forint volt, ami 19 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1553 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary. A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel az elemzésében. A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2023 második negyedévében átlagosan 11 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Beleszáll a chiptámogatási versenybe a kormány

A Kormány jóváhagyta és támogatásáról biztosította a "Chiphordozó kerámialapka K+F+I projekt 1. fázisát", melyhez legfeljebb 1 milliárd forint vissza nem térítendő központi költségvetési támogatást nyújtanak - derül ki a friss Magyar Közlönyből. A projekt finanszírozásának biztosítása érdekében a pénzügyminisztert utasította Orbán Viktor miniszterelnök, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felelősségi körébe tartozik majd a végrehajtás. A projekt eredményei alapján a gazdaságfejlesztési és honvédelmi minisztereknek előterjesztést kell készíteniük a Kormány számára a további fázisokra és az ország félvezetőgyártási képességfejlesztéséhez szükséges teendőkről, forrásokról és ütemezésről.

Egy éve nem volt ilyen alacsony az infláció az EU-ban

Közzétette az Eurostat az Európai Unió, valamint a tagállamok idei júniusi végleges inflációs adatait. A 27-ek összesített mutatója 6,4 százalékosra javult, ami kedvező folyamatokat jelez. A legalacsonyabb egy évre visszatekintő júniusi inflációs értéket Spanyolország és Bulgária mutatta fel, egyaránt 1,6 százalékkal. Az élelmiszer-infláció változatlanul nálunk a legmagasabb: Magyarországon 28,4 százalékos a mutató, a második legrosszabbul álló Észtországban 19,8 százalékos.